De ce ai face asta?

Din când în când mai încerc să fac câte o chestie cu computadorul. Nu ştiu să fac chestia aia, deci fac cea mai deşteaptă chestie pe care o pot face: nu, nu sun un prieten, ci caut pe Google soluţia (profit de această ocazie ca să reamintesc tuturor celor care se simt neputincioşi în faţa butonului de Print sau în faţa unei arhive că Google e prietenul tău; de asemenea, asta).

În seara asta a trebuit să recurg din nou la această tactică. Problema: cum pot să trag o poză cu webcam-ul de la lapopt în Windows 7? Fără să instalez alte aplicaţii, se înţelege – XP-ul ştia asta din Scanners and Cameras, parcă. Până să găsesc un răspuns satisfăcător a trecut momentul pe care voiam să-l surprind. În schimb, am dat, din nou, de cel mai enervant răspuns de pe interneţi.

“De ce ai vrea să faci asta?”

Nu e prima oară când primesc răspunsul ăsta. Nici pe interneţi, nici în viaţa palpabilă. În cazul ăsta răspunsul complet a fost “De ce ai vrea să tragi un snapshot cu webcam-ul, că are rezoluţie mică – de ce nu foloseşti un telefon? Eu chiar mă bucur că în W7 nu mai există opţiunea aia” (nu e citat exact). Păi măi copile, contează? Ştii cum se face sau nu? Mă poţi ajuta sau nu? Poate am eu motivele mele pentru care vreau să fac asta. Poate nu am telefon mobil cu cameră. Poate nu am baterie la el. Poate face poze mai proaste decât webcam-ul. Poate am webcam HD, pana mea. De ce îmi iroseşti timpul cu sfaturi inutile? Dacă vreau să construiesc un vibrator anal din lemn şi întreb pe interneţi cum se face, vreau să aflu cum se face. Nu mă interesează care e experienţa ta cu ele, nu mă interesează că mă pot alege cu aşchii, nu mă interesează că unul din plastic ar fi mai ergonomic. Atât vreau doar, să ştiu cum se face. Dacă ştii, bine, dacă nu, eu nu trebuie să ştiu că tu exişti în alt colţ de glob şi îmi dai sfaturi total inutile.

La fel e în viaţa reală, toată lumea are câte un sfat. “Cât m-ar costa o licenţă de Photoshop?” “De ce ai vrea să foloseşti PS când clar GIMP e gratis?”. “Coaie, ai un XP SP2?” “De ce foloseşti sistemul ăla de căcat? Pune-ţi, bă, Ubuntu”. “Unde găsesc Timişoreana nefiltrată la ora asta?” “De ce ai vrea să bei poşircă din aia? X e mult mai bună”. “Bă, nu ştii un mecanic bun de Loganuri?” “De ce dracu ţi-ai luat Logan? E o coajă de maşină”. Bine, poate ultima e semi-adevărată, dar ideea rămâne. Eu cer un sfat, un ajutor. Într-o problemă clară, chiar dacă detaliile ei ţin foarte mult de preferinţa mea. Vine Vasile şi nu îmi oferă nicio soluţie, dar se bagă în seamă.

De ce s-ar comporta cineva aşa?*

5 thoughts on “De ce ai face asta?

 1. Referitor strict la întrebarea asta: “De ce ai vrea să faci asta?”

  Eu de multe ori când ajut pe cineva întreb ce vrea să facă. Uneori lumea alege căi complicate de a rezolva o problemă, şi de multe ori mi s-a întâmplat să sugerez cu totul alte soluţii mai simple, nefiind astfel nevoie să îi mai explic cum se iasă din impas pe varianta aleasă iniţial.

  Întrebările deja din ultimul paragraf sunt deja românisme.

 2. Pentru ca oamenii au impresia ca iti transmit ceva important in cazul in care pe langa intrebarea ‘de ce ai vrea sa faci asta?’ iti mai sugereaza alta metoda. Daca nu exista completarea la intrebare, atunci din pura plictiseala.

  Alta abordare: unii romani is atat de fuduli ca nu ar recunoaste ca ‘nu stiu’ ci o dau inainte cu te miri ce balarii le debiteaza creieru’ doar ca sa demonstreze ca tu esti prost si ei nu. Unora le aduce chiar si o satisfactie personala sa faca tampenii d’astea. [exemple la chestia asta se gasesc o gramada: ‘Lumea lui Gaita’ ar fi unu’ dintre ele, daca ai timp sa cauti pe youtube seria de interviuri semi-comice si reale]

  O ultima abordare: NU STIU!.

 3. @Luxian : Nu’s nici macar romanisme, si un depanator tamp de dincolo te va intreba ” why would you do that ?! “. Iti place sa fii masochist?

  @Ovi : Dar serios, de ce ai face asta? Like, sa faci “o poza”, cand poti apasa PrintScreen si lua un snapshot, gen. Mnah, nu stiu cum era si cum este acum, dar ma gandesc ca ce-ti zic io e mai simplu decat orice altceva.

  Succesuri :)

 4. Mai da pan la urma ai aflat?? ca nici io nu gasesc optiunea asta in win7 si mi-ar placea macar sa stiu ca pot face poze cu webcamu din laptop…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.