“Romania, the land of choice” – imnul turistic al României. O analiză.

Am ascultat acum 10 minute, pentru prima dată, mega-imnul de 10.000 de cocari al turismului, comandat de Udrea şi produs de Moga. La momentul în care scriu aceste rânduri, mp3-ul tocmai urcă pe server, urmând să-l pun aici, să-l ascult încă o dată şi să-i fac o analiză. Va fi foarte subiectivă, va exprima exact sentimentele mele la momentul primei ascultări. Ding, done. Here goes.

De ascultat:
[audio:romania the land of choice.mp3]
(download de aici)

Minutul 0:00 – Dau drumul la audio.
0:10 – Naiul ăla e în plus. E cheesy. Era previzibil. Meh.
0:39 – Îmi place vocea gagicii, linia melodică şi chitara. Hai că poate n-o fi aşa rău.
0:49 – WTF.
0:58 – WTF. Râuri, munţi.
1:01 – Simt că trebuie să termine gagiul ăsta cu voce ciudată şi să vină refrenul. Hai că n-o fi aşa de groaznCE PULA MEA E ASTA?
1:04 – TOBE SINTETIZATE! AU DAT-O ÎN DUET! HAI LA MARE! HAI LA SOARE! MII DE PULE!
1:20 – Bine aţi venit la Cerbul de Aur ’93! următoarea piesă e compusă de Marius Moga, un tânăr ambiţios care urmează să scrie muzică pentru Smiley şi Corina.
1:31 – Am reluat de la secunda asta de câteva ori. Jur că de fiecare dată când vine partea asta a refrenului pare că melodia rulează la un Walkman care tinde să încurce banda casetei. Doar puţin, aşa.
1:33 – COOOOOME TO ROMAAAANIA, THE LAND OF CHOIIICEEE!!!
1:50 – ROMANIAAAAAA!!! (*uuuuuh, uuuuhuuuu!*)
1:53 – Nai, din nou.
2:06 – Aoleo, asta-i Felicia Filip? Sau o imită cineva?
2:22 – Perfect, operă cu radio ZU. Bine că am trecut de jumate.
2:38 – Iar gagica cu voce mişto.
2:50 – Refrenul, iar. Fuck. Tan-ta, tana-naaaa, tana-naaaa, mo-gaaaa, schimbă sample-urile la cla-păăă.
3:06 – Hai bre, refrenul, PLUS Felicia Filip?
3:25 – HO-HO-HA-HO-HAAAA
3:54 – Nai, iar. “WE HAVE ZAMFIR, HE IS FROM ROMEYNIA! HE IS RELATED TO DRACULA AND HAGI AND NADIA COMANECI AND MUTU”

Şi linişte.

Bre, cu melodia asta vreţi să atrageţi nemţii la Neptun? Cu melodia asta vreţi să aduceţi toată Europa să ne vadă castelele, munţii şi văile? Sună ca o melodie participantă la Eurovision, eliminată din prima fază a preselecţiei. Vă dau un sfat: vă trebuie un ritm care să atragă EUROPENII, nu românii. Vă trebuie ceva care să sune ca şi cum ar avea şanse să fie difuzat la radiourile din afară, nu la Radio 21. Pentru că România e printre ultimele ţări din Europa care ascultă muzică de căcat.

Apoi, după ce aţi găsit ritmul ăla perfect european (pe care vă rog eu, înregistraţi-l cu instrumente; eu sunt conştient că e criză şi Moga nu-şi permite decât un CuBase piratat, dar pentru 10.000 de euro se poate angaja un tobar de 17 ani care ştie ce face), puneţi ceva specific românesc pe el. Nu un nai, că e fumat. Băgaţi un ţambal. Da’ aşa, mai şucar, nu ca şi cum ar fi studiu de caz la Şcoala Populară de Arte. Apoi, folosiţi chitări adevărate. Acustice, electrice, de toate. Un instrument bun face minuni. Ţineţi minte: voi nu faceţi piesa asta pentru prostimea română, ci pentru cei din afară. E “Come to Romania, the land of choice”, nu “Du-te bre la noi la mare, că Croaţia ţâţe n-are”.

Tot Feng Shui-ul meu s-a dus naibii.

Update: pentru o analiză a versurilor, recomand să mergeţi la Rezistenţa Urbană.

19 thoughts on ““Romania, the land of choice” – imnul turistic al României. O analiză.

 1. SIRB: Ţineţi minte: voi nu faceţi piesa asta pentru prostimea română, ci pentru cei din afară.

  EI: Crezi tu; facem piesa asta sa putem justifica retragerea unor fonduri din bugetul de stat.

  EU: Corect. Ca altfel s-ar numi furt.

 2. Dacă tu crezi că stai prost cu Feng Shui-u , atunci să ştii că nici Chi`ul ei nu prea mai e pe acasă :P.
  Frumoasă ideea cu melodia
  0:10 – xxx
  0:24 – WTF ?1
  =))

 3. Nu-mi place nici o voce! Poate izolate fără melodia de rahat de fundal ar putea să fie okey, dar aşa…e de mare rahat…
  Şi când mă gândesc la faptul că poate s-au chinut să iasă ÎN HALUL ĂSTA DE PROST!
  S-au gândit să le facă pe toate, şi tipă cu voce secsi şi tip care se crede cântăreţ (şi care sună ca o budă) şi “soprană” şi nai (sau “n-ai” cum a zis MB-ul), ceea ce a stricat tot.
  Da, tobele sună ca rahatul ca şi restul piesei… poate sunt lucruri care sună bine dar sunt puse lângă alte elemente de rahat şi aşa se duce naibii totul…
  Au făcut un mare rahat, bravo lor. Şi felicitări lui Mogă ceălă care-i mare composer/artist; în locul lui aş ieşi pe stradă cu o pungă pe cap… o pungă făcută din bancnote de 500 de lei… pentru că-mi permit… doar la asta se reduce tot…
  P.S. Nici nu ştiu de ce mă revolt, pentru că de când am dat “play” ştiam că o să sugă!

 4. Suna nicicum…ne trebuie imn cand noi n-avem autostrazi…mai tare e imnlul produs de cei de la Guerilla…

 5. nu stiu cum suna pentru un strain lalaiala asta dezlanata insa nu pot sa nu remarc cat de prost ma simt eu ascultand-o. la mine are efectul imediat de a-mi dori sa fug din tara asta. ironic, nu?

 6. Hai ca pentru prima incercare e ok. Tine cont ca esti in Romania, nu dincolo; asa sunt si politicienii nostrii, inclusiv cei de la turism (minister sau agentie sau ce plm mai e zilele astea). e bine, e progres fata de Ceausescu, suntem la inceputul anilor 90. si cred ca e primul imn turistic, fara sa bagam in seama copia dupa imnul/video turistic al turciei de acum vreo 4-5 ani.

  PS: poate era preferabil sa faca un mix de la melodia aia “este seara ta, surprize-surprize”. Sau sa lase chestia cu simply surprizing.

  http://www.youtube.com/watch?v=5GharErIGmM

  in plus, 10-20k de euro nu e mare lucru la cat mai e in “vistieria” tarii. e o deplasare sau doua de-ale EBEI pe plaiurile milaneze, la fashion shoping. sau vreo 5 salarii de angajat part-time de la Luxten ale viitoarei parlamentare europene.

 7. nu am mai auzit o melodie (daca i se poate spune asa) de la guta incoa’ …. de 10.000 de coco gaseau 10 compozitori mai putin “notorii” care puteau face 10 melodii adevarate si asa aveau de unde alege un imn adevarat al turismului …. dar asa e la romani … se face mare tam-tam pe o treaba care in final iese facuta prost ca deh … altfel nu am trai in romania …

 8. scuze … in commentul anterior era vb de o melodie asa proasta … dar se pare ca am uitat sa specific

 9. Daca ma puteam sterge la cur cu sunet, imi puneam player in baie, imnul in playlist si apasam play cu incredere

 10. Chiar tine 4 minute?
  N-am reusit decat 1 jumate..la anu` pe vremea asta mai ascult si restu`. ;)

 11. Wa ce facetzi pe voi…..ca e calumea melodia Coooomeeeee to Romania!!!! The Land of Choice!!!!! Hai salut wa! E calumea! :P:P:P =))=))=))

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.