MGMT îl dau în judecată pe Sarkozy

Preşedintele Franţei este dat în judecată de către MGMT. Asta după ce, au ironia, Franţa tocmai se pregăteşte să mărească pedepsele pentru violarea drepturilor de autor.

Ce nu pricep eu: dacă s-a plătit casei de discuri taxa standard de 53 de euro (care, da, e mică), iar MGMT au un contract cu respectiva casă de discuri (care contract probabil că dă voie casei de discuri să se şteargă la cur cu muzica lor, şi asta fără ca ei să vadă un ban), ce vor să obţină?

Ca fan MGMT, le doresc tot binele, dar ca susţinător al ideii de eliberare a artei în general şi a muzicii în particular (susţinere care se manifestă, în principiu, prin descărcarea de pe interneţi a albumelor), nu pot fi de acord cu ei. Problema lor e că spotul în care e folosită melodia lor e difuzat şi online, ceea ce lor li se pare că ar trebui să le aducă bani. Păi dobitocilor, dacă muzica voastră nu zburda liberă pe interneţi, jumate din fanii voştri n-ar fi ştiut că existaţi. Nu se mai ascultă radio ca pe vremuri, iar TV-ul nu mai ce era pe vremea când a omorât starul de radio.

Ca exemplu: eu deţin, la ora actuală, sub 20 de CD-uri originale, plus câteva casete, de pe vremea când ascultam Mafia şi La Familia. Unul din cele 20 de CD-uri originale e albumul MGMT. Pentru că îmi place MGMT. Dar nu aş fi auzit de MGMT fără să aflu de ei de pe interneţi. Nu aş fi dorit să am CD-ul original dacă nu aş fi furat mai întâi albumul de pe interneţi. De ce nu luaţi drept exemplu alte formaţii care se folosesc de online pentru a-şi promova arta, gândindu-se în acelaşi timp şi la fan? Gen Radiohead sau Nine Inch Nails. Cred că vă permiteţi, de vreme ce aveţi fani în toată lumea şi aţi făcut valuri cu primul album, formaţii ca The Kooks vă cântă melodiile, iar The Killers (care tocmai a fost declarată cea mai tare formaţie internaţională, iar anii trecuţi a avut tot titluri similare) declară că încearcă să scrie ca voi. Nu trebuie să vi se urce la cap, părerea mea.

M-aţi cam dezamăgit cu povestea asta, şi promit că, dacă veţi concerta anul acesta la Sziget, voi veni aproape beat la concertul vostru.

2 thoughts on “MGMT îl dau în judecată pe Sarkozy

  1. Unde se intareste ca nu sunt altceva decat niste pusti fomisti. Crezi ca ei nu sunt constienti ca nu vor fi in eternitate Radiohead(nici ca longevitate, nici ca talent)? Tre’ sa mulga vaca acum, ce vrei, sa-si ia joburi in birouri si sa se trezeasca dimineata sa faca naveta?;)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.