Ieri, Phoenix cu Mony Bordeianu

Phoenix (Mony Bordeianu, Nicu Covaci)

Câteva scurte despre concertul Phoenix de aseară:

 • Sonorizarea a fost de tot căcatul; s-ar putea să fie concertul cu cel mai odios sunet din câte am văzut. Practic tot concertul a fost o lungă probă de sunet (dacă ar fi cântat măcar o melodie înainte de concert, ca un mini-soundcheck, ar fi realizat toată lumea că Bogdan Bradu nu-şi aude vocea în monitor).
 • A fost un concert lung, 2 ore.
 • Sala a fost plină. Publicul a fost format, în principiu, de oameni cu o vârstă respectabilă, care erau în floarea vârstei în anii de glorie ai formaţiei, puştani care cântă Phoenix la un vin fiert la munte şi motociclişti.
 • Chiar dacă sala a fost plină, s-a stat pe scaune. În faţa scenei nu a avut acces decât presa. Doar la ultima melodie au coborât motocicliştii, la semnalul lui Covaci.
 • Introducerea a fost făcută de Florin Mihoc de la TVR Timişoara, care mă oftică de fiecare dată când îl văd. Parcă mai puţin ieri ca de obicei, but still.
 • O zice toată lumea, o zic şi eu din nou: Covaci nu mai poate să cânte. De-abia mai poate să vorbească între melodii, dar el se insistă să se chinuie peste două ore. Dacă s-ar rezuma la backing vocals şi chitară ar fi o lume mai bună.
 • Bogdan Bradu a rezistat eroic, chiar dacă ba nu-i mergea microfonul, ba îi mergea, dar nu şi-l auzea în monitor. Are o voce specială, e bun în adevăratul sens al cuvântului. Cu toate astea, nu se potriveşte cu Phoenix, cântă mult prea curat şi “ca la carte” pentru rock.
 • Ionuţ Contraş a fost cel mai tare. E manager, percuţionist, animator, inginer de sunet de urgenţă şi vocal pentru trupă, iar aseară a fost şi mai mult: a fost atmosfera. Singurul dintre cei 8 cântăreţi de pe scenă care a încercat să ridice lumea în picioare.
 • Ţăndărică e OMUL. A strâns aplauze şi chirăituri la început cât nu au strâns ceilalţi membri Phoenix împreună. Pot să bag mâna în foc că cel puţin un sfert din public a venit, în principiu, doar ca să-l vadă făcându-şi de cap câteva minute pe Negru Vodă.
 • Moni Bordeianu a fost la înălţime. A fost foarte frumos să aud piesele lor consacrate cu vocea care le cânta pe viniluri. Spre deosebire de alţii, Moni încă mai poate, fără probleme. Singura chestie care m-a distras a fost că seamănă foarte tare cu o lesbiană bătrână pe care o cunosc eu.
 • Covaci a tot lălăit-o cu primul fan-club Phoenix, înfiinţat de către Timişoara Bikers, iar la sfârşit a existat un moment penibil, da’ penibil rău, gen “lăsaţi copiii să vină la mine”.
 • În sală (sau cel puţin unde-am stat noi, adică în zona VIP, se-aude?) mirosea a beţiv. Nu ştiu dacă era vreun om din sală de vină sau venea de la birtul din incinta Sălii Olimpia, dar a fost groaznic, puţea a boală.

Phoenix (Ovidiu Lipan "Ţăndărică")

Phoenix (Bogdan Bradu, Ionuţ Contraş, Mony Bordeianu, Nicu Covaci)

Ca să trag linia, a fost un concert OK. Am fost pentru muzică, am primit muzică. M-am bucurat să aud Nunta, Negru Vodă, Te Întreb Pe Tine Soare sau Strunga “pe viu şi în direct”. M-am bucurat, de asemenea, să aud melodii precum Canarul, Andrii Popa sau Vremuri cântate cu vocea originală a lui Mony Bordeianu. Nu-mi pare rău că am fost, m-aş mai duce (chiar m-aş duce azi în The Note să fac o comparaţie cu sonorul de la Sala Olimpia, dar costă bani, iar banii sunt una dintre chestiile pe care mi le doresc, dar nu le am), dar nu a fost ce speram să fie.

Vă las cu Negru Vodă:
[trilu-audio]http://www.trilulilu.ro/septimosaur/62dc25af576a2c[/trilu-audio]

Foto: Roxana Deaconescu. Mulţumesc tare!

13 thoughts on “Ieri, Phoenix cu Mony Bordeianu

 1. Deci, aş sta să te clarific puţin, dar am de lucru. Şi zona vip era puţin mai pe centrul sălii. :))
  Păreri şi de la mine după concertul de deseară, o mică comparaţie pe acolo… cu cacofonii cu tot. :P

 2. Bogdan Bradu nu poate sa cinte melodiile vechi ale Phoenix-ului nu are aceiasi voce cu Baniciu astfel incit vechile melodii au fost coborite cu o octava pentru a putea fi cintate de Bogndan.

  Cristi Graham un chitarist de exceptie dar din pacate are o alta abordare fata de melodiile vechi ale formatiei, e mult mai melodios decit ritmic, iar in concertul de ieri a avut prea multe improvizatii.

  Mony Bordeanu a fost ok in melodiile vechi dar in melodiile de pe ultimul album a sunat ca Talisman 2, a adoptat un rock american specific anilor 80 fara nici o influenta folck.

  Nicu Covaci – prea incapatinat sa acepte ca nu mai poate si ca il lasa vocea si in plus a avut si ceva momente de bravura penibila

  Ionut Contras – 0 ca valoare artistica dar a fost omul de “show”, pmul responsabil cu intretinerea atmosferei

  Tandarica – jos palaria, omul a fost magistral si de data asta

 3. @Flipper S: Complet de acord cu tot ce-ai scris tu acolo, în afară de partea cu Bogdan Bradu. Mie omul mi s-a părut foarte capabil, chiar dacă nepotrivit stilului, şi îmi vine greu să cred că Baniciu poate mai mult ca el. Sunt pregătit, însă, să-mi schimb poziţia, dacă există vreo documentaţie, pe undeva :)

 4. nu sunt deloc expert in muzica si prin comentariul meu nu am vrut sa-l denigrez pe Bogdan Bradu doar sa subliniez o ddiferenta intre el si Baniciu. Daca el cinta cu o octava mai jos nu insemna ca e mai bun sau mai putin bun.
  Eu am fost obisnuit cu melodiile cintate de Baniciu si am sesizat diferenta (chiar daca sunt destul de afon), partea cu octava o stiu de la cineva mult mai expert decit mine si cu mult mai multe cunostinte in materie de muzica.
  Si crd ca in final am vrut sa spun acelasi lucru, Bogdan nu e pentru Phoeninx la fel cum nici tipul de la Talisman nu a fost, dar asta nu insemna ca el nu este bun.

  Acelasi lucru si cu chitaristul, probabil unul din cei mai buni chitaristi din tara, dar care nu-si are locul aici, dar sa intreb si eu ce ma intreba o amica aseara “Unde sa merga, daca nu la cea mai buna formatie din Romania ?”

 5. Tocmai m-am intors de la concertul Phoenix din The Note….A fost absolut superb. Daca nu ai mai ajuns imi pare rau. Au cantat aproape 4 ore si au cantat de la melodii vechi phoenix la unele mai noi, de la opera la Highway to hell, blues, the beatles si multe altele. A cantat si domnul rector Robu impreuna cu ei (pentru o chestie improvizata pe moment a iesit chiar bine). A fost un show pe care nu am cuvinte destul de bune sa il descriu. Sper ca altii mai descurcareti la scris o sa descrie mai bine ce s-a intamplat. They made my day!

 6. N-am ajuns, din pacate, iar acum, dupa ce am citit comentariul tau, incep sa-mi fac inima rea :)

  Nu-i bai, altadata.

 7. Salut!
  Nu sunt mare fan Phoenix, dar le recunosc valoarea si inspiratia cu care si-au creat melodiile in trecut. Totusi astazi, ca multe alte formatii, ca si Iron Butterfly sau Scorpions, sunt profesionisti in adevaratul sens al cuvantului, dar parerea mea e ca pentru a ramane in muzica trebuie sa ai puterea sa te reinventezi mereu, spre exemplu asa cum face Madonna. Si Phoenix cu siguranta nu s-a reinventat cu albumul asta nou.
  Solistul Bogdan Bradu mi s-a parut de exceptie, si cred ca daca Phoenix isi gaseste un compozitor bun el e in stare sa ii impinga in fata foarte mult.
  Impartasesc opinia despre vocea lui Nicu Covaci.
  A! – cred ca cea mai iubita trupa din Romania e Iris – Phoenix e mai iubita in Banat

 8. Flipper S, de unde ai scos-o p’aia cu octava??!!:O Vezi ca “mult mai expertul” tau se pricepe la muzica la fel ca tine, adica deloc.
  Si se numeste Cristi GRAM (sau ai incercat sa faci o gluma?)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.