Am dat limbi în pivo

Ah, ce-mi place să fac glume în titluri, pui de Caţavencu ce sunt. Pivo înseamnă bere, deci. Pe sârbeşte. Căci am fost la sârbi, să-mi dau concert Arctic Monkeys. În linii mari, s-a întâmplat aşa:

Sârbii.

 • Cu părere de rău faţă de amicii mei sârbi, trebuie să mărturisesc că ieri nu am întâlnit niciun sârb simpatic. În vamă la ei am fost trataţi cu fundul, şi la plecare, şi la întoarcere. Mai ales la întoarcere.
 • Nu mi-a venit să cred câţi ghiolbani au plătit ca să vină la concertul Arctic Monkeys, dar nu să-l asculte, ci să se facă criţă, să urle chestii pe care nu le înţelegeam, dar care toate conţineau şi cuvântul “pivo”, să arunce cu respectiva pivo şi să fie, în principiu, ţărani.
 • Majoritatea sârboaicelor sunt urâte. Nu neapărat la hoit, dar la faţă sunt mult sub medie. Sunt şi câteva frumuşele, nu zic nu, dar prea puţine.
  Fată de la EXIT Festival

 • Ţara, cât le-am văzut-o, e destul de plictisitoare, dar nu neapărat urâtă. Nu am apucat să mă învârt foarte mult.
 • Pljeskavica sârbească, făcută la sârbi, la mama ei, e de-men-ţi-ală! A fost cea mai bună pleşcaviţă pe care am mâncat-o vreodată, jos pălăria. Nu ştiu ce carne era aia, dar era bună, învelită într-o pâine din aia făcută pe loc, peste care mi-am pus fix ce am vrut (de toate, adică). Două poze, pentru posteritate:
  Pljeskavica sârbească

  Înainte

  Pljeskavica sârbească

 • După

Festivalul

 • În 2007 a fost declarat cel mai bun festival european. E mişto, per ansamblu, dar nu mi se pare mai tare ca Sziget.
 • De la bun început o zic: organizarea a fost de tot căcatul. Nu erau indicatoare pentru străini către EXIT, nimeni nu ştia nimic, nici măcar la info point, mă trimiteau toţi dintr-un loc în altul. Am reuşit să ne cumpărăm bilete abia după vreo 3 ore de la sosire. Intrarea a doua, singura la care se vindeau bilete, e ascunsă undeva în spatele unei biserici, astfel: de pe strada principală se face un gang urât şi pustiu, fără nici un fel de indicaţie cum că pe acolo se intră. Dacă eşti, totuşi, curios să vezi ce e acolo, dai de un semn pus deasupra unei alei care-ţi zice că înainte se face schimbarea voucherelor, iar la dreapta se vând bilete. O iei pe alee, realizezi că nu e bună direcţia, înjuri, te întorci înapoi şi o iei la stânga, unde mai vezi un semn care te trimite la poarta cu bilete. Eu înţeleg că majoritatea vizitatorilor nu sunt prima oară acolo sau şi-au cumpărat bilete dinainte, dar gândiţi-vă şi la noi.
 • De departe cea mai groaznică idee e sistemul de jetoane. Pe mine m-a ofticat şi cel de la B’estfest, de anul trecut, dar ăsta e şi mai rău. Nu înţeleg unde e logica în obligarea vizitatorului să se înghesuie o dată la coadă la jetoane şi încă o dată la coadă la bere.
 • Dar să vă explic de ce e şi mai rău sistemul de la EXIT:
  Jetoanele de la EXIT 09
 • Aici avem o apă, două energizante şi şase beri. Rob le-a băut pe toate şase.

  Jetoanele NU SUNT UNIVERSALE! Există un jeton special pentru apă, unul pentru o bere, unul pentru suc, unul pentru energizant, şi cel mare pentru 5+1 beri. Deci nu mă pot duce cu un număr finit de dinari, să-i sparg pe toţi pe jetoane, pe care apoi să le cheltui cum şi pe ce doreşte ditamai puţa mea. Plus că mâncarea se plătea cash. Nu înţeleg, rog un om care ştie ce vorbeşte să-mi explice care-i logica sistemului de jetoane.

 • Locul în care se ţine festivalul e SUPERB. Nu am destul cuvinte de laudă pentru locul ăla. E vorba de Fortăreaţa Petrovaradin (intri în Novi Sad, mergi puţin, cum treci Dunărea o vezi.)
  Fortăreaţa Petrovaradin
  De jos

  Pe drumul de lângă Dunăre, privind spre “Foodland” şi Main Stage

  De sus

  Sus, la Foodland, privind spre drumul respectiv
 • Intrarea se face urcând. Ori pe scări (intrarea a doua, cea pe care o căutam noi), ori pe drum de piatră. În perimetrul festivalului e plin de urcuşuri şi coborâşuri, de scări, de alei.
  Intrarea 2
 • Spre intrarea cu casă de bilete.

  Scenă

  Scena Electro

  Scenă

  O altă scenă, chiar lângă intrare

  Podeţ

  Un podeţ

  Alee

  O alee

  Novi Sad

  Novi Sad şi Dunărea, văzute seara de pe fortăreaţă

  Novi Sad, noaptea

  Acelaşi Novi Sad şi aceeaşi Dunăre, văzute noaptea. Da, sunt conştient că nu ştiu să fac poze, mulţumesc frumos.
 • A fost plin de britanici, cred că erau mai mulţi ca sârbii. Toţi beţi, drogaţi şi simpatici.

Concluzii?

Îmi pare rău că nu am stat mai mult, sunt sigur că m-aş fi distrat de minune în cele patru zile ale festivalului. Sunt sigur că e mişto, dar problemele organizatorice dinainte să intru m-au enervat la culme. Oricum, comparându-l cu experienţa mea de la B’estfest de anul trecut, EXITul mi s-a părut mult mai profi. Poate la anul.

Ştiu că vă interesează să vă povestesc cum a fost la concerte (am văzut Lily Allen şi Arctic Monkeys). Mă ocup de astea diseară sau mâine, azi fug, că e mare sărbătoare şi apoi e chef.

6 thoughts on “Am dat limbi în pivo

 1. been there, done that :) mi s-a parut incredibil, comparativ cu Cokelive (unde au confiscat brichete la intrare) si alte autohtonisme la care-am ajuns pan’acu’.

  recunosc: m-au “omorat” dinarii, berea zburatoare (pot sa storc inca un pahar din tot ce am avut pe mine) si noroiul din fata main stage..dar muzica bestiala, rasaritul de azi de pe Dunare si oamenii au compensat 100%.

  daca m-ar fi uitat cineva pe-acolo..sigur nu m-as fi suparat.

 2. Total de acord ca pljeskavica de la mama ei e dementiala! :)

  Am fost anul trecut in Nis (in sudul Serbiei) si mancam aproape zilnic una, in conditiile in care eu in Timisoara mananc cate una pe an.

  Aveau atatea condimente si sosuri in plus si costa pe jumatate fata de cat costa in complex, in Tm. Banuiesc ca la Exit a fost ceva mai scumpa, totusi…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.