Computerişti

Ştiu că nu sunt singurul care e chemat/sunat de părinţi, vecini, prieteni etc. să îi rezolve/explice ceva legat de computere. Că doar “te joci pe calculator toată ziua, tre să ştii”, sau “a, păi ăla are pagină pe internet, sigur ştie să spargă parole”. Ei, xkcd-ul de azi se leagă chiar de acest subiect, însemnarea de azi fiind sub forma unei scheme logice* care explică exact cum se rezolvă orice problemă legată de computere.

Dar pentru că în momentul în care nu ştii să rezolvi nici cele mai elementare probleme legate de computer şansele sunt foarte mari să nu ştii nici limba engleză, schema respectivă n-ar fi folositoare bunicuţelor românce. Aşa că am profitat de faptul că xkcd e licenţiat Creative Commons 2.5, adică permite modificări, şi am tradus schema în limba română. Aşadar, tipăriţi şi faceţi cadou:

Schema logica

“Alo, Ovi? Auzi, cum tipăresc o schemă logică?”

*aşa am aflat eu de pe Twitter că se traduce “flowchart”. Am mai primit şi variantele: diagramă logică, organigramă, diagramă, hartă cu scurgere şi diagramă revărsată. Mulţam tutulor.

13 thoughts on “Computerişti

  1. Cât de geek sunt dacă am înţeles schema? Şi cât de geek sunt dacă am visat alaltăieri noapte că m-a atacat un router wireless (nu că s-ar fi întâmplat :D aşa… ipotetic)?

  2. Păi ăsta era şi scopul schemei, s-o înţelegi :)

    Cât despre vis, nu eşti neapărat geek, dar e ciudat tare. Foarte tare.

  3. Pariu că 50% nu vor înţelege de ce în unele locuri e romb şi în unele dreptunghi?

    Acum ştiu că s-a simplificat notaţia, dar după cea veche ultimele două dreptunghiuri (cele de jos) ar fi trebuit să fie în formă de trapez cu baza mică în sus. :) Deci e greşită, na!

  4. Ai omis scuza eternă, acel lucru care-ţi poate aduce cel puţin 2-3 zile de linişte, timp în care se dezmeticeşte proprietarul computerului: *Ah, e de la providerul tău de interneţi, bă… Filtrează ăia nuştiuce, p-acolo…*

  5. Mda…

    Esti un idiot Ovidiu. Te crezi foarte geek nu-i asa? You’re a fucking disgrace. Ai furat toata ideea cu floatchartu de la xkcd comic(cel care scrie comicul chiar are creier nu ca tine) aici:
    http://xkcd.com/627/

    Asa ca mai am un singur lucru de spus: CRAWL BACK to the fucking hole you came from and stop embarassing the true geeks of the world. Asshole poser.

  6. bah so-caci este linku mai sus de schema insa merita jumate din ce ai scris pentru quote: ““Alo, Ovi? Auzi, cum tipăresc o schemă logică?””

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.