O zi în Marea Timişoară

Pentru că dacă Timişoarei i se spune “Mica Vienă”, ar fi normal şi de aşteptat ca Vienei să i se zică Marea Timişoară, nu?

Lăsând la o parte glumele de căcat, astăzi am ajuns pentru prima oară în Austria, după un drum de vreo şase ore, petrecut aproape numai pe autostradă. De cazat ne-am cazat la pensiunea Lucinel, pensiunea unui român stabilit aici, un loc neaşteptat de mişto cu un patron neaşteptat de prietenoos, după care am pornit voioşi spre centrul Vienei, pentru a vizita minunăţia. Pe scurt:

  • Timişoara nu-şi merită numele de “Mica Vienă”. Partea “vienică” a oraşului de pe Bega e prea mică pentru a conta, în comparaţie cu Viena originală. Oricât de frumoasă ar fi Timişoara, în faţa grandorii Vienei păleşte orice urmă de mândrie locală sau regională. În scurta-mi plimbare prin capitala Austriei am fost copleşit pe deplin, odată cu fiecare nouă străduţă pe care o descopeream.
  • Cuvintele cele mai des întâlnite pe panouri şi ferestre (dintre cele destul de scurte ca să le înţeleg, adică) sunt Schnitzel şi Apfelstrudel. Apfelstrudel are o sonoritate aparte, iubesc cuvântul ăsta. Apfîlştrudl.
  • Am vizitat Stephansplatz, teoretic piaţă, practic cartier. Un loc atât de frumos n-am văzut până acum, însă sunt sigur că mi-ar fi plăcut şi mai mult dacă n-ar fi plouat mocăneşte toată ziua şi dacă ar fi fost mai mult de un grad afară. Brr.
  • Respectiva piaţă e foarte, foarte scumpă. Am văzut bluze cu 200 de euro şi ceramice de 300. Pălării cu 40 de euro şi mănuşi cu 90.
  • Între autostrada care, practic, se termină în centrul Vienei şi Stephansplatz nu am văzut niciun bloc. Zero. Oare există în Viena aşa ceva? Doar clădiri vechi, adevărate castele, fiecare. Totul respiră istorie, stil şi civilizaţie.
  • Tot în Stephansplatz am văzut o statuie aproape identică cu cea a noastră din Piaţa Unirii. Doar că mai aurită. Încă nu am aflat dacă a noastră e varianta săracului sau a fost şi ea aurită, fiind însă prădată de oameni de bine. Rămâneţi pe recepţie, revenim cu detalii.
  • Primăria Vienei:

Primaria Viena

Cea mai frumoasă clădire pe care am văzut-o vreodată.

Mâine, Palatul Schönbrunn, cu grădina-i zoologică, labirint, alea. Doar să nu plouă iar.

[sursa foto]

17 thoughts on “O zi în Marea Timişoară

  1. eu ma fost asta vara in Viena…iti fac in ciuda acuma..da stii ce faina e Viena pe soare :D e cel mai frumos oras pe care l-am vizitat in turu meu al Europei

  2. Sa-ti faci timp o data sa ajungi si la Munchen, sa vezi ce Rathaus au ei. E superba primaria din Viena, dar si aia de la nemti e datatoare de dureri de cap :)

  3. @Dan Chichernea: asta am şi făcut azi, voi detalia într-un post viitor :D

    @Dojo: odată şi odată sper să ajung şi acolo :)

    @alexandru mircea: Unirii, nu Operei. Statuia, singura.

  4. sunt blocuri si acolo doar ca nu sunt puse la vederea ochiului turist,de cumparat sigur nimic din stephanplatz-gasesti in alte zone aceleasi lucruri de 3X mai ieftine,cat despre statuie-din cele 40 si ceva niciuna nu e fix la fel ca si cealalta,probabil ca la noi nici nu s-ar fi potrivit aurita,zic si eu :)

  5. Sincer, Viena nu m-a aprins prea tare, dar ma bucur sa aflu ca place altora. Din cate-mi amintesc, e fain daca ai timp de evenimente culturale si-n special concerte, festivalul de dans etc. Daca nu..

  6. Oh, Viena e frumoasa. Stai sa vezi ce frumos e Salzburgul. Pe mine m-a impresionat mai mult decat capitala Austriei. :)

    si statuia aia face parte dintr-o serie mare de alte statui, printre care si a noastra din Unirii. Din pacate… a noastra e lasata in paragina.

    Ce poza frumoasa ai facut primariei. :P

  7. Du-te la castelul Schonbrun! Aia e istorie. Acolo vei intelege de ce Praga, Viena si Budapesta sunt asemanatoare ca arhitectura. Apropo: Praga e muuuult mai frumoasa si are mai multa istorie decat Viena!!!

    1. Dacă ai fi citit ce am scris, fără să comentezi ca roboţelul, doar pentru link, ai fi aflat că am fost deja :)

  8. eugen de savoia a incercat sa transforme timisoara in mica viena dar pacat de romanii ca nu au contribuit…si de unul singur nu prea poti face mare lucru…
    si da e foarte frumoasa Austria…dar eu sincer am ramas mai impresionata de populatie…..ceva ce la noi nu o sa fie nici peste 100 de ani…si e un lucru trist

  9. Multe orase sunt frumose si nu trebuie ratate. Vezi Cracovia, Augsburg (langa Munchen, cam 70km vest), Dresden, Toulouse, Montpellier, Nice, etc.

    Multi se inghesuie la cele mai cunoscute orase precum Viena/Paris/Praga, dar pe langa ele sunt mult mai multe orase foarte misto.

    De-ar aduce fiecare o idee sa o aplice si acasa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.