Românii sărbătoresc din nou magia anuală a inundaţiilor

Sute de români din întreaga ţară sărbătoresc din nou inundaţiile, o tradiţie cu vechime în ţara noastră.

Apărute acum câţiva ani şi în ţara noastră, inundaţiile au devenit foarte repede o tradiţie îndrăgită la noi, acestea aducând împreună an de an iubitori de senzaţii tari din întreaga ţară. Dacă până acum zece ani acestea erau un fenomen izolat, oarecum “underground”, acum au devenit o sărbătoare de mare anvergură, la festivităţi luând parte anual şi zeci de reporteri, cameramani şi Adelin Petrişor, dornici să relateze de la faţa locului, bineînţeles îmbrăcaţi în ţinuta tradiţională impermeabilă de sărbătoare.

“O vreme am crezut că ne-a ocoli anul ăsta”, mărturiseşte Elena Agropăriţei, vrânceancă. “Anul ăsta am fost singura familie din sat care nu a primit ordin de evacuare şi ne-am mâhnit, crezând că viitura ne va ocoli. Dar ne-a făcut o surpriză plăcută şi ne-a vizitat şi pe noi. Am fost foarte bucuroşi, mai ales că ne-am bucurat cu toţii de ea, fiind şi copiii întorşi acasă din Spania”.

Un alt domn ne mărturiseşte: “Am 73 de ani şi în viaţa mea n-am văzut aşa ceva. E frumos, măi, e frumos. Să ştii că copiii au tot vrut să mă mute şi pe mine la oraş, dar la oraş nu ai aşa privelişte ca aici, să ştii. Eu aici sunt crescut, aici vreau să mor, cu apa în casă. Ce, să vină ei să mă ducă la azil să se certe pe casă? […]-i în […] de […]ii dracu’.”

Şi în acest an, conlocuitorii localităţilor care sărbătoresc această tradiţie văd aceste viituri ca pe un prilej de apropiere socială, aceştia strângându-se din nou, cu mic, cu mare, pentru a culege, sorta şi apoi ordona resturile gospodăriilor lor.

6 thoughts on “Românii sărbătoresc din nou magia anuală a inundaţiilor

 1. Tare! Ingenioasa prezentarea! :lol:
  Vezi doar ca in titlu ai scris alunecari de teren si in post vorbest despre viituri si inundatii. ;-)

 2. Ah, sărut mâinile boiere. Am încurcat merele cu prunele, m-am apucat cu o idee şi am cam sărit la alta. Lipsa somnului face iar victime în partea de vest a ţării, aparent.

 3. EX-CE-LENT.
  Am intrat de pe nu stiu ce link pe care am apasat din greseala si am ajuns accidental aici apucand sa citesc doar titlul – intrucat eram in drum spre bucatarie sa-mi iau doi kiwi- ca aparent atat mai e de mancare pe aici.
  Si dupa doi pasi m-a lovit titlul
  “Românii sărbătoresc din nou magia anuală a inundaţiilor”
  Il transcriu pentru ca asa a sunat si la mine in cap.
  Dupa care s-a rupt sala intrucat o vreme n-am facut decat sa rad. I-am luat pe aia doi kiwi si m-am intors la computer pregatindu-ma sa fiu dezamagita de contentul postului care n-avea cum sa fie la fel de bun ca titlul.
  Dar a fost.
  O sa zica astia care citesc pe aici ca iti pui singur comenturi laudative si numai noi doi o sa stim cu adevarat ca nu-i asa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.