Watchmen (2009)

Cum probabil aţi auzit deja, Watchmen e cel mai recent film cu super-eroi, adaptat după nuvela grafică omonimă a lui Alan Moore. E un film lung, de aproape 3 ore, destul de lent, plin de sânge şi penis albastru, şi deloc amuzant. Chestii la care mă aşteptam.

Nu mă aşteptam, în schimb, să fie atât de fidel nuvelei. Deşi nu am citit decât primele patru capitole, am recunoscut imediat imaginile şi replicile din acele capitole, fiind practic identice. Aş putea zice că filmul nu e o adaptare a nuvelei, ci un omagiu. Este transpunerea cuvânt cu cuvânt şi desen cu desen a ei de pe hârtie pe marele ecran. Aşadar, comic-book-ul declarat “de nefilmat”, inclusiv de către Alan Moore, a prins viaţă, iar filmului, fiind o copie fidelă a nuvelei, nu i se poate reproşa nimic. În cel mai rău caz, dacă v-a enervat ceva din film, e vina lui Alan Moore. :)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=1ONqFE1x23w

comparaţie a trailerului cu panouri din nuvelă

Nu e un film pentru copii. Din cauza ţâţelor, a celor câteva minute bune de soft-porn cu Hallelujah ca temă muzicală, a sângelui, a membrelor tăiate, a acţiunii, a falnicului falus albastru al lui Dr. Manhattan, şi mai ales a poveştii, mult prea întortocheată şi politică.

Nu e, de fapt, un film cu super-eroi. În afară de Dr. Manhattan, nimeni nu deţine puteri supranaturale, ci doar o voinţă, o ideologie şi un antrenament ieşit din comun. Mulţi dintre locuitorii universului alternativ în care se petrece acţiunea filmului nu pot fi salvaţi. Protagoniştii nu sunt fără cusur. Chiar dacă ei sunt cei care veghează, sunt ucigaşi, beţivi, nebuni, violatori. Nu e nimic în filmul acesta care să-ţi sugereze să-ţi duci copilul la cinema.

Numele de pe afiş nu sunt cele mai mari. De altfel, în afară de Comedian, jucat de Jeffrey Dean Morgan (voi, fetelor, l-aţi recunoaşte imediat, l-a jucat pe Denny Duquette în Grey’s Anatomy), nu am cunoscut pe nimeni. Totuşi, am fost plăcut impresionat de unele personaje, în special Rorschach şi Night Owl.

În concluzie, un film care, personal, mi-a plăcut mult, deşi părerile despre el sunt împărţite. Îi salut pe băieţii de la Marele Ecran, Richie şi Luci, cu care am fost la cinema, pentru că am câştigat concursul organizat de ei. Salutări, de asemenea, fetelor care ne-au însoţit, şi lui Răzvan. Luci, îmi cer scuze că te-am obligat să vezi Watchmen şi nu ţi-a plăcut. Dacă om mai merge la vreun film, data viitoare e rândul tău să-l alegi :)

[trilu-audio]http://www.trilulilu.ro/peste9000/9fb35f46d0dfc8[/trilu-audio]

7 thoughts on “Watchmen (2009)

  1. Un lucru e clar: Cui nu i-a placut filmul nu i-ar fi placut nici nuvela grafica. Mai am de citit un capitol din ea si gata. E atat de fidel filmu ca imi vine sa ma mai uit o data la el. F putine chestii nu sunt cum erau, iar comics-ul e si mai intortocheat.

  2. Draga Ovidiu. As vrea sa separam parerea mea despre film de placerea de a merge la cinema cu alti cinefili. Personal, nu am gustat Watchmen. Dar sunt convins ca daca imi duceam amicii la Fountain sau Pi de Aronofsky, 90% din ei ar fi rupt scaunele ca la derby-ul Steaua-Dinamo si mi le-ar fi aruncat in cap. Aici pasim in zona micilor placeri (vinovate sau nu) si cred ca nici n-are sens sa ni le aparam. Nu-mi pare rau ca am vazut filmul. Macar am incercat si stiu cum e. Iar acum pot sa-l contrazic pe Richie in cunostinta de cauza :)

  3. Ovi sfarsitul chiar e diferit!! Si complet cretin dupa parerea mea. Iti rezerv ocazia de a afla personal din ultimele pagini ale comic-ului. Twistul lui Zach Sneyder e minunat, sa-l intorci pe “pacificatorul” suprem cu penis albastru in dusmanul comun salvand umanitatea pt inca o zi e genial :))

  4. @Luci: nu vorbeam de placerea de a merge la cinema cu alti cinefili, ziceam doar ca-mi pare rau ca nu imi impartasesti sentimentul si ca nu ti-a placut asa cum mi-a placut mie sau cum i-a placut lui Richie. Placerea de a merge cu totii la cinema a fost si de partea mea, fii sigur, si as repeta-o.

    @Richie: am o idee despre cum s-a terminat, dar zilele astea voi termina si personal nuvela.

  5. Mi-a plăcut la film, dar nu m-a încântat aşa de mult Watchmen. În afară de câteva idei de genu: “aşa salvăm lumea” nu m-au încântat prea multe. Sunt eu prea pretenţios, dar de văzut tot spun că merită, mai ales dacă-ţi plac comic book-urile; aşa ca un light popcorn movie.
    Cred că ar trebui să citesc nuvela grafică… să văd cum mă împac cu ea.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.