Avatar (2009)

Fără să fi citit în prealabil cărţile, fără să am cea mai mică idee despre ce e vorba, într-o bună zi din 2003 m-am hotărât să mă uit la primul Lord of The Rings. Le aveam pe primele două (al treilea urma să apară), arse de un amic pe nişte CD-uri zgâriate, le-am ţinut la colecţia de CD-uri pirat câteva săptămâni bune, dar nu m-am uitat la ele, pentru că nu prea aveam eu încredere într-un film care se cheamă “Stăpânul Inelelor”. Aveam 18 ani, nu mă interesau pe mine filmele cu dragoni. Căci ăsta era singurul lucru (de altfel, greşit) pe care îl ştiam despre LOTR: că e cu dragoni. Ei, m-am uitat la primul, a doua zi la al doilea, iar până să apară al treilea nu am putut trăi liniştit fără să citesc cărţile. Atât de mult mi-a plăcut.

Apoi, acum doi ani, într-o săptămână în care am fost răcit cobză, am revăzut toate seriile de filme care-mi plăceau (LOTR, Back To The Future, Terminator 1 şi 2, Harry Potter, Ghostbusters şi Indiana Jones) şi, încă bolnav fiind, am decis să încerc filmul ăla din ’77 despre care vorbeşte toată lumea. Ăla care are poate cea mai mare bază de fani pe care o poate avea oricine sau orice vreodată. Anume, Star Wars. Am pornit filmul cu reticenţă şi strângere de inimă, pentru că nu am fost niciodată fanul luptelor spaţiale: nu m-a fascinat prea tare Star Trek, Stargate sau Battlestar Galactica; singurele SF-uri cu alte lumi care îmi plăceau erau seria de Alieni şi Predator. După vreo 14 ore m-am ridicat din pat să mănânc, încă gândindu-mă într-una la cele două trilogii Star Wars pe care tocmai le văzusem fără să pot să-mi iau ochii de la ele.

Vineri am fost la Avatar. Am intrat în cinema sperând că o să-mi placă. Pentru că prima dată când am văzut trailerul, nu am fost impresionat. Nu ştiam nimic despre el, nu ştiam că e regizat de James Cameron, iar chiar de-aş fi ştiut, nu ştiam să asociez numele lui cu filme (mari, entertaining) ca Terminator, Aliens sau chiar Titanic. Pur şi simplu am văzut trailerul şi am rămas aşa: :|. Mi-a lăsat impresia de film mediocru, cu nişte ştrumfi înalţi, plin de CGI, fără cine ştie ce efecte speciale. Vai, dar ce amarnic m-am înşelat.

În primul rând, trailerul nu-i face dreptate, pentru că Avatar e un film ce trebuie văzut în 3D. A fost primul film 3D pe care l-am văzut, dar lumea zice că e diferit faţă de tot ce a fost făcut până acum, aşa că nu pot decât să îi cred pe cuvânt şi să mă bucur că primul meu film 3D a fost unul atât de bine făcut. Da, ăsta e punctul forte al filmului, efectele vizuale. Atât peisajele, plantele, animalele şi personajele generate cu ajutorul procesoarelor şi al plăcilor video, cât şi mişcarea lor naturală, expresiile lor faciale, sufletul uman dăruit lor de către actorii care le joacă. Fără exagerare, după ce am încetat să mai dau jos ochelarii 3D ca să văd diferenţa, după ce am încetat să fiu uimit că obiectele din spate se văd chiar în spate, după ce am încetat să fiu emoţionat (serios şi sincer!) de flora de pe Pandora şi după ce am încetat să încerc să mai prind fluturaşii care mi se părea că sunt chiar lângă mine, în sală, am perceput personajele albastre ca pe oameni filmaţi, nu ca pe desene animate.

Povestea e cea clasică: un tânăr cu o rudă moartă (Luke Skywalker Harry Potter Frodo Jake Sully) ajunge într-un loc necunoscut şi diferit de locul lui de baştină (Dagobah Hogwarts Lothlorien Pandora), o planetă îndepărtată similară cu Pământul, pentru a se antrena în tainele Forţei tainele vrăjitoriei tainele mersului desculţ şi aruncarea de priviri homoerotice către Sam tainele trăitului ca un băştinaş albastru, în scopuri malefice.

Mai exact: într-un viitor nu ştiu cât de îndepărtat, oamenii găsesc planeta Pandora, similară cu Pământul (care, între timp, fusese distrus de către Om, secat de orice urmă de verdeaţă şi bogăţie naturală), în sensul că are apă, vegetaţie, faună şi bipezi cu conştiinţă, limbaj articulat şi fanatici religioşi. Oamenii fabrică nişte corpuri albastre ca ale băştinaşilor şi le controlează teleghidat (adică un om se bagă într-un coşciug cu butoane, ca-n filmele SF, şi începe să controleze corpul albastru, ca şi cum ar trăi în el). Chipurile ca să se împrietenească cu băştinaşii şi să îi înveţe engleză, medicină şi probabil să filmeze o serie de filme porno, cu specii despre care lăbarii de pe Pământ nici nu ştiau că au un fetiş. Motivul adevărat, însă, e că planeta e bogată într-un anume minereu, denumit în engleză – atenţie! – “unobtainium” (adică un fel de “inobţinubiuim” – nu mai ştiu dacă aşa l-au tradus românii, dar sper că nu), foarte valoros pentru omenirea muribundă dintr-un motiv care îmi scapă, iar militarul şef, Căpitanul McBadass (sunt sigur că nu-l chema aşa, dar îmi scapă iar numele lui) vrea cu tot dinadinsul să sape toată planeta. În continuare, două ore de peisaje, cadre fantastice, dramă, câteva râsete, dragoste şi aproape o oră de scandal absolut epic.

Chiar şi după ce l-am rumegat o zi întreagă după vizionare, nu am ce să-i reproşez. E un film de zece steluţe galbene.

[IMDb link]

22 thoughts on “Avatar (2009)

 1. Pfuaaaa… Respect maxim. Eu am vrut să scriu şi mi-o ieşit un căcat, că pur şi simplu m-am blocat. Atât de tare mi-o plăcut. Şi de când l-am văzut, bat pe toată lumea la cap cu filmul ăsta.

 2. Pe mine m-au disperat “doamnele” alea care au gasit de cuviinta sa plece in timpul filmului si sa ma deranjeze cand eu eram cu gura si ochii cascati la ecran. Sper ca v-au inghetat tzurloaiele, bah matracucilor!

 3. Daca in 3D zici ca se vede asa bine, inseamna ca in IMAX 3D este si mai spectaculos. Eu abia miercuri o sa-l vad ca sa ma conving de fenomenul asta bucurestean numit “Imax”.

 4. Este o capodopera cinematografica. Avatar ramane un film ce merita cu prisosinta sa fie vazut in 3D. Citeste te rog, articolele pe care le-am publicat la mine pe blog. Toate bune!

 5. Nu mi s-a parut epic deloc. Bun, da. Foarte bun chiar, insa atat.
  Nu mi s-a parut un film care sa merite toata agitatia asta. Desi a durat 3 ore, mare lucru nu s-a intamplat in film.
  Ajunge unu’ pe planeta, intra in Avatar, se integreaza in tribul salbaticilor, trece de partea lor, are loc o lupta, happy end (ceva de genu -> http://comixed.com/wp-content/uploads/2009/12/129053027903090394.jpg )
  Dunno, nu regret ca l-am vazut, l-as recomanda si altora, a fost o experienta interesanta insa in nici un caz ceva uimitor :P

 6. Pentru cei care l-au vazut, treaba e simpla: ori ti-a placut ori ba.I-as intreba pe detractori, ce anume credeti ca i-a lipsit?Daca ar fi avut…(insert argument here)…era perfect?Si ca sa las diplomatia acolo in pom, pe voi va multumeste ceva vreodata?

 7. Bre tata, iti plac aproape aceleasi filme care imi plac cel mai tare si mie :D
  La Star Wars cred ca m-am uitat de zeci de ori pe unde l-am prins pe la TV si pe calculator, inclusiv pe canalele de unguri, fara subtitrare (cu volumul pus pe mut oricum :)) )

 8. @Raoul – (offtopic)- la intalnirea de sambata erau unii la o masa din spate care strigau: ţâţe, ţâţe! Cei de la noi de la masa: Ce, e Raul pe acolo? :))

  Daca e sa ma gandesc la Avatar…Da, merita ReRevazut…

 9. Salut,

  Azi l-am vazut si eu si am ramas placut impresionat. Inca mai exista cineva acolo, in lumea hollywoodiana, pentru care primordial esta calitatea si nu cantitatea. Hans up for James Cameron !

  Btw, vad ca esti fan SW, la fel ca mine. Insa, deocamdata, nici un film nu se ridica peste telenovela galactica a lui George Lucas, pentru mine cel putin :).

  May the force be with you !

 10. Ma bucur ca nu faci parte din destpeti care sunt intotdeuna pe dos si spun “Ce cacat de film si Avatar ala.. cel mai praf, o gramada de filme SF mai fain ca el”. Mda. Keep up the good work !

 11. frumos film, tot la cinema si tot 3D l-am vazut, cred ca nici nu merita altfel, desi am vazut ca au aparut pe internet si versiuni 2D, filmul e tensionant si te tine in “priza” are tot ce trebuie in el, actorii joaca foarte bine si nu am vazut greseli, sigur o sa fie filmul anului

 12. avatar nu e film. n-are subiect, nici actori.
  in schimb, e o animatie cgi foarte buna. doar atat !

  @Trodat
  sunt si greseli. iti zic trei vazute de mine:
  1. la final, norm era in avataru’ lui. in secventa urmatoare era om.
  2. tot la final, unii soldati nu mai au mastile cu oxigen pe fata.
  3. in muntii suspendati, de unde curge atata apa ? dar aici probabil ca e alt circuit al apei in natura.

 13. Anul era 1154, materialul se numea inprocurabiu cred iar pe manelistul ala militar il chema quaritch. Sper ca nu am repetat nimic din ce au zis si altii in commenturi pentru ca nu am apucat sa le citesc. Mentionez insa, ca am impresia ca avem aceleasi gusturi in materie de filme (LOTR si Back to the future rulz) exceptie facand acele rateuri de Alien si Predator. O seara bun!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.