GPS-ul viitorului

Tocmai ce-am aflat cu bucurie despre concursul lui Manafu, cu premiu un GPS Mio. Ca să fie treaba ca la carte, menţionez oficial că postul acesta este înscris în concursul Mio S505.

Ei, ziceam că am aflat cu bucurie, să vă explic şi de ce. Pentru că tema concursului e, în mare, “funcţii ideale pentru un GPS al viitorului”. Coincidenţa face că acum nu multă vreme discutam cu un amic exact pe baza acestei teme (eram în maşină, la drum lung, obosiţi, cu un GPS prost în geam) şi ajunsesem la concluzia că “ar fi fain să”, după cum voi enumera mai jos.

Aşadar, GPS-ul viitorului:

  • Îţi învaţă obiceiurile. Ştie cât mai multe puncte de interes şi ştie să ţi le recomande. Să zicem că în fiecare dimineaţă, în drum spre lucru, îţi bei cafeluţa la un Starbucks. Sau că, de două ori pe săptămână, mergi la un restaurant grecesc sau la KFC. Cu GPS-ul în maşina parcată pe lângă POI. Ei, ai plecat din oraşul de reşedinţă şi ai ajuns într-unul străin, poate chiar într-o ţară străină. Să zicem că mergem la Debrecen, de dragul sonorităţii amuzante a numelui. Conduci de câteva ore fără oprire, te apropii de oraş. La 5km de acesta, GPS-ul te întreabă: “te interesează un KFC? Un Starbucks? Dar un restaurant grecesc?”, iar dacă îi zici că da, te duce la fix.
  • Oarecum similară cu funcţia de mai sus, atenţionare la puncte de interes. Sunt la Viena. Am auzit eu că e oraş frumos, da’ sunt puţin mai de la periferie, n-am apucat să mă interesez despre ce anume vreau să văd. Ajung în oraş, mă cazez, mănânc, beau o cafea şi îmi iau GPS-ul în oraş (în maşină sau la pas). La un moment dat îmi apare pe GPS “la 1,4 km e biserica X; viraţi următoarea la dreapta pentru a o vizita sau apăsaţi Cancel”. Sau “te afli lângă Muzeul Y, da’ vezi că e 30 de euro intrarea”. Ceva de genul ăsta.
  • A treia (şi poate cea mai importantă) funcţie e recepţia schimbărilor urgente în trafic în timp real, direct de la satelit. Mă întorc de la Rob acasă. La bastion, accident în tunel, trei maşini răsturnate, blocate ambele benzi. Cineva sună la poliţie, poliţia ajunge în 5 minute (lol), constată că, da, e blocat bine şi anunţă prin staţie la sediul central. Sediul central trimite doar câteva coordonate la Bucureşti, care le transmit mai departe satelitului. Satelitul îmi transmite mie pe GPS şi în câteva secunde sunt atenţionat că aş face bine să n-o iau pe acolo, ci pe ruta ocolitoare B. Sau pe autostradă, în caz de accident, blocaj, ori pe şosele de munte, cu zăpadă. Totul în timp real. Bine, pentru asta trebuie să depună eforturi şi instituţiile responsabile cu buna derulare a traficului din fiecare ţară, dar hei, e vorba de viitor, nu?

Ca să fie participarea mea la concurs completă, răspunsul la întrebarea “De ce iti doresti noul GPS Mio S505?” e: pentru că altul n-am, pentru că stau foarte prost la capitolul “orientare în spaţiu”, pentru că din specificaţiile de pe pagina aparatului pare unul bun şi pentru că ştiu că GPS-urile Mio sunt scule bune.

Baftă mie :)

7 thoughts on “GPS-ul viitorului

  1. gps-ul viitorului nu e chiar asa greu de facut, cu invatatul obiceiurilor cred ca se poate face lejer…dar ce te faci daca iti memoreaza mai mult de 10 preferinte…te intreaba cand ai ajuns intr-un oras nou de 10 ori daca vrei acolo si acolo…etc

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.