Scrisoare deschisă

Dragi seniori ai patriei,

Cu nemăsurat respect vă dedic aceste rânduri vouă, cei care aţi ajuns la o vârstă la care vă meritaţi locul în autobuz, doar din simplul motiv că aţi reuşit să nu muriţi până acum.

Vă admir că aţi trecut cu bine peste prea numeroşii ani de dictatură ceauşistă. Vă admir că existaţi chiar dinaintea acesteia. Vă admir pentru că, după ’89, aţi continuat să credeţi în ţărişoara noastră (bine, l-aţi tot ales pe Iliescu o vreme, dar pentru asta vă iert).

Unii dintre voi aţi schimbat ţara. Unii poate aţi avut de-a face cu schimbarea lumii. Unii nu aţi schimbat nimic, dar aţi fost oameni muncitori, v-aţi plătit dările la stat cu vârf şi îndesat, iar acum trăiţi dintr-o pensie de căcat, bolnavi şi singuri.

Mă bucur că beneficiaţi de gratuităţi şi reduceri. La transport, mai ales, căci ştiu că e greu să te deplasezi pe jos, chiar şi la vârste mult mai fragede. Sincer să fiu, îmi place să văd tramvaiele pline cu pensionari şi pensionare, discutând în grupuleţe de cât de curvă e vecina de la doi, cât de bine era înainte şi cât de nesimţiţi sunt tinerii din ziua de azi. Serios, fără şagă, îmi sunteţi simpatici.

Dar dacă-l mai prind pe vreunul dintre voi că se plimbă pe trecerea de pietoni, cu mâinile la spate, uitându-se de sus la mine, deplasându-se cu viteza cu care se plimbă şi în piaţă, admirând roşiile şi cartofii, jur că scârţâi din roţi şi claxonez până face infarct. Ştiu că aveţi prioritate, ştiu că nu vă grăbiţi niciunde, acasă aşteptându-vă doar un om la fel de bătrân ca voi şi/sau nişte pisici, ştiu că vă plictisiţi aşteptând moartea, dar dacă vă mai prind că sunteţi regii trecerii de pieton şi mă obligaţi să îmi petrec mai mult de zece secunde oprit în faţa zebrei, jur că vă ating.

10 thoughts on “Scrisoare deschisă

 1. Ce dragut, si macabru in acelasi timp… Mi s-a intamplat ca tramvaiul sau bus-ul in care eram sa stea mai mult de 10 secunde dupa un mos sau baba si vatmanul, respectiv soferul sa inceapa sa-i descrie modurile in care va muri [el cu tot cu rudele de gradul 1], dar pe mine viata si viitoarea meserie m-au invatat ca este timp pentru toate, mai ales daca vezi comatosi de toate varstele si oameni sub anestezie unde nu se grabesc vreodata, niciunde.

 2. Bai Ovi… Te iei tu de seni(l)oratu’ tarii… Uiti ca tu te sui cu mare placere aproape zilnic intr-o Batrana? ;))

  Eu zic ca consumu’ excesiv de Batrana te face mai ursuz, ca asa e moda la varsta respectiva, deci dauneaza grav sanatatii. Mai ales a fosilelor in reluare otentativa pe trecerile marcate :)

 3. Din cauza batranilor care abia se tarasc pe trecerea de pietoni se incalzeste planeta.. in loc sa ajungi mai repede la destinatie stai si arzi gazul … pe langa ca l-au votat pe iliescu acum sunt vinovati si de viitorul waterworld.

  Era un episod in start trek cu o planeta care isi executa seniorii la 50 de ani cu exceptia oamenilor de stiinta. Sirbule cred ca te-ai integra perfect pe planeta aia.. :)

  Laser frate!

 4. asa e … dar ideea e ca o sa-i execute intr-un mod mai elegant butcher … le pune taxa pe serviciile medicale , spitalizari , etc … si aici e un fel de eutanasiere :)

  bafta !

 5. postul imi aminteste de o faza din Tache:
  taximetristul zice cand era cat pe ce sa dea peste Mircea Diaconu (tache) cu masina:
  pe tine te-asteapta moartea acasa si tu te tii de atletism, nu??!!! :)
  Ma rog, mie mi-s foarte dragi batraneii si nu vreau sa imi bat joc de ei in niciun fel, in plus faza cu moartea te asteapta acasa mi se pare extrem de sinistra! dar faza din film a fost faina :)
  si da… e foarte stresant sa astepti dupa unul cum trece strada dar e mai stresant cand conduce oribil si daca ii zici ceva zice ca el conduce de cand tu nu existai!!! :(

 6. oricum nu batranii sunt problema cea mai mare, tzaranii in bmw-urile lor second hand care taie linia continua, strazile care nu mai pot sa cuprinda numarul tot mai mare de masini.. ca deh e rusine sa mergi pe jos pana la alimentara din colt sau sa mergi pe bicicleta ca in tari mai civilizate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.