Ba fiţi voi deştepţi!

Odată cu începerea şcolii, Microsoft a lansat campania “Fii deştept”, prin care părinţii sunt sfătuiţi să le cumpere plozilor calculatoare cu Windows preinstalat. Azi văd că respectiva campanie e susţinută şi de ftw.ro. Citind postul prin care FTW îşi anunţau susţinerea campaniei, am dat peste nişte chestii care m-au făcut să vreau să râd şi să plâng în acelaşi timp.

Înainte să încep să sudui, ţin să menţionez că sunt oarecum de acord cu campania, în sensul că da, e frumos să încerci să convingi românii să nu mai fure (chiar dacă e vorba de software, şi chiar dacă tehnic vorbind nu e furt, ci doar folosirea unei copii a originalului, original care rămâne bine-mersi la locul lui). Şi mai ţin să menţionez că mă lasă relativ rece.

Deci, de pe ftw.ro:

Altfel risti sa-ti pierzi timp si nervi cu versiuni piratate de Windows, sa te expui riscurilor de securitate datorita virusilor si sa pierzi niste functionalitati importante (stiai ca nu poti folosi suita de aplicatii Windows Live Essentials decat pe un sistem de operare original?).

(boldul e al meu)

Să vă spun o poveste. Acum două săptămâni, mama a achiziţionat un laptop nou, Acer, cu Vista preinstalat. Laptopul bunicel, preţul bunicel, mai ales cu licenţă validă pentru Windows. Hai să vedem, însă, cum stăm cu pierderea timpului şi a nervilor.

Când l-am pornit, Windows-ul era gata instalat, dar nu activ: mai trebuia acceptat EULA. Bun, accept. Mă întreabă dacă doresc să instalez McAffee Security Suite, valabil 60 de zile, zic că nu vreau (pen’că mama are NOD32 cumpărat pe bune). Mă mai întreabă câteva chestii, îşi dă singur un restart şi porneşte. Ei, cu cele două kile de RAM cu tot, a pornit în 5 minute, fără exagerare. Pentru că şi-a pornit McAffee-ul, deşi îl rugasem să se abţină, după care şi-a pornit restul căcaturilor preinstalate.

Aveam ocupaţi deja 30GB din hard, cu Vista plus căcaturi: Acer Arcade, McAffee (care continuă să se instaleze şi să se updateze, deşi l-am rugat frumos, cu puppy eyes, să n-o facă), Microsoft Office valabil 60 de zile (deşi mama e fan OpenOffice.org), o grămadă de jocuri de căcat, gen Pop Games (da, avea şi Zuma), toate valabile doar 60 de minute (nu zile), Acer Grid, Acer eData Security Management, Acer ePower Management etc, Norton ceva, Google Toolbar, ceva arzător de CD-uri şi alte porcării.

Toate aplicaţiile astea sunt inutile, pentru că funcţiile lor pot fi bine-mersi îndeplinite doar cu Windows-ul sau cu aplicaţii gratuite, dar pentru că au venit preinstalate, am pierdut mai bine de patru ore dezinstalând căcaturile de pe el. Atât cele care şedeau pe hard doar, cât şi cele rezidente în memorie, astfel încât mama să poată folosi computerul bine. Cu toate căcaturile preinstalate se mişca mai greu decât râşniţa mea desktop care de-abia porneşte. AutoCAD-ul era un chin, iar mama pentru asta şi-l luase. A fost pe teren cu el a doua zi după achiziţie, pentru a putea rezolva nişte probleme în viteză. A aşteptat împreună cu clientul o oră întreagă până Windows-ul şi-a făcut de cap, şi-a instalat tot ce avea de instalat şi laptopul a devenit relativ funcţional.

În schimb, pe Eee-ul meu, la o oră după ce am bootat kitul de Windows de pe USB am avut un computer 100% funcţional.

Da, sunt conştient că în cazul de faţă Acer e de vină pentru majoritatea căcaturilor preinstalate, nu Microsoft, dar asta e problema cu PC-urile venite cu Windows preinstalat: pe lângă Windows mai vin şi cu alte porcării, alese la mica înţelegere cu Microsoft. Aşa că nu-mi spuneţi mie că achiziţionând un PC cu Windows preinstalat îmi câştigă timp.

Nu susţin pirateria, dar dacă e musai, o îmbrăţişez. Dacă vreţi să fiţi copii cuminţi şi să nu furaţi, aveţi o alternativă legală şi gratuită la Rezistenţa Urbană. Chiar dacă nu-i va merge copilului Crysis-ul, nu e bai. Că doar îi luaţi computerul să înveţe, nu?

Şi ca o alternativă la tot, vă dau un sfat: dacă tot vreţi să furaţi Windows-ul, faceţi-o aşa cum trebuie, old-school, cu onoare: mergeţi în cel mai apropiat magazin de IT, băgaţi DVD-ul în geacă şi fugiţi.

(de votat pe FTW)

21 thoughts on “Ba fiţi voi deştepţi!

 1. :))
  Eu cred ca ultima varianta e cea mai ok :P [aia cu furatul DVD-ului direct din magazin, old-school, gen]
  Desi cred ca si eu o sa trec la Ubuntu intr-un final glorios, ca si asa mie nu-mi tre’ multe chestii sa traiesc ok :D [parca vad ca fix dupa ce pun Linuxu’, atunci o sa-mi trebuiasca ceva care nu merge pe el…]

 2. Pe versiunile noi de linux merg aproape toate chestiile; şi chiar dacă e ceva ce nu merge sunt sigur că este o soluţie…

  Şi eu trec la ubuntu peste o săpt, după restanţe şi recomand tuturor să mă urmeze!

  Pentru mine care şed în browser toată ziua, ascult muzică, mă uit la film, editez o poză (fratele, pe linux, al lu Photoshop e GIMP care-i open source) şi mă joc ocazionalul poker. Linux-ul e perfect… Oricum, pentru omu normal care are nevoie de chestiile basic, linux-ul e perfect. La naiba cu corporaţiile măsii care vor să-mi sugă buzunarele…

  Sper să treacă toată lumea pe Ubuntu.

  P.S. Forumu de pe Ubuntu.ro e plin de oameni care te-ajută! http://forum.ubuntu.ro/

 3. @Razvan, sunt pe ubuntu de aproape un an, si am si photoshopul instalat, am incercat cu ghimpul dar nu prea ma descurc, la multe chestii pe care in photoshop le fac din maxim 2 clicuri. Nu zic cum ca ghimpul ar fi naspa, dar nu am avut timp de stat de el, si nu am nici un stres. Ubuntu rules. Numa la work ce am windowsul cu licenta, daca ar fi dupa capul meu as pune pe toate compurile ubuntu, dar am colegi care si-ar prinde urechile in el, din pacate!

  Viva la UBUNTU

 4. P.S. Şi chiar dacă există ceva problemă sau găseşti tu ceva program pretenţios sunt sigur că este undeva o carte sau ceva tutorial (şi ele tot “open source”) care să te ajute…

 5. Am si eu un EeePC luat de curand si are ceva linux pe el si as vrea sa-i pun windows. poti sa-mi zici cum pui fisierele pe stick astfel incat sa booteze de pe el? Si un xp merge bine pe el, nu? merci

 6. Pai Windowsul preinstalat de pe laptopuri nu e chiar instalat, el termina instalarea cand il pornesti.

  Ce mi se pare naspa e ca nu primesti DVDul cu WIndowsul. Daca vrei sa reinstalezi stai si te uiti la licenta de pe curu’ laptopului si ajungi sa iei tot o varianta de pe net. Cam nasol.

 7. si..tot imi iubesc acer-ul :D chiar daca unele chestii le-am scos si eu si ma mai enerveaza cu update-urile lui cand nu e musai..da merg pe idee ca e totul pentru binele lui ;)

 8. @Teneiescu aproximativ primu lucru ce mi-a zis mie cand mi-am deschis acer-u a fost ceva de genu baga 2 dvd inautru sa ti le scriem sa le ai pentru recovery si uite ca am licenta permanenta

 9. Da, ideea e intr-adevar ca ori de folosesti Windows piratat sau nu, pentru un user care nu are nevoie de prea multe chestii este acelasi lucru. Optez pentru piraterie, pentru ca este buna.

  Am auzit ca se vor desfiintate retele gen ODC sau mai stiu ce alte locuri de downloadat. Mie personal imi este folositor oDC-ul, mai ales ca gasesti diferite chestii care sunt utile si le gasesti mai greu in alta parte.

  In fine, traiasca pirateria! si mult succes tuturor.

 10. Ovi merci pt raspuns. O sa incerc sa pun w7, pe desktop deja l-am pus si merge f bine, dar nu stiam daca duce EeePC-ul.
  P.S.: Bine ca mi-am amintit pe cine am intrebat cum sa fac instalarea asta, ca de 3 zile tot caut pe bloguri sa vad unde am intrebat :D

 11. Frate nu-s 36 de milioane de romania nici batuti, castrati, reinviati sau renascuti. Dar nu conteaza. E la prima vedere si merge. In rest toate de bine si intr-adevar mar kko cu Windowsurile preinstalate. Mai bine blank sau linux, desi dupa parerea mea umila mai bine dai banii pe un mac, fie el si laptop!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.