The Dark Knight – Cavalerul Negru

Până vinerea trecută am aşteptat filmul ăsta ca pe a doua venire a lui Iisus, fiind convins că va fi un film excelent, Batman Begins fiind unul din filmele mele preferate şi, aş fi zis, cel mai bun film cu super-eroi. De vineri încoace, de când s-a lansat filmul în State, însă, am fost copleşit de review-uri pozitive, de cuvinte de laudă la adresa filmului, filmul a ajuns pe locul 1 în IMDb după doar două zile şi chiar stă acolo de o săptămână, a bătut o grămadă de recorduri la încasări etc. Şi dintr-o dată mi-a fost teamă că aşteptările create de toată anticipaţia asta vor duce la o dezamăgire, în momentul în care voi vedea filmul. Dar nu a fost să fie.

Dragii mei, orice aţi citi despre The Dark Knight, orice aţi auzi de bine despre el, nu vă faceţi probleme. Este mult mai bun decât se poate exprima în cuvinte. Eu am să încerc, totuşi, să o fac, în cuvinte puţine şi, sper, fără spoilere.

În primul rând, lumea realistă din Batman Begins a fost îndepărtată şi mai mult de lumea fantastică a benzilor desenate, toate personajele fiind prezentate nu ca super-eroi, ci ca oameni. Batman nu are super puteri, ci e doar un om cu o grămadă de bani bine antrenat. The Joker e chiar slab, e un om mediocru din punct de vedere fizic, dar e foarte inteligent şi în acelaşi timp foarte bolnav. Two-Face e un om rănit şi dornic de răzbunare. Filmul nu are la baza intrigii apocalipsa şi nu are vreun antagonist care să vrea să conducă din peştera sa lumea întreagă. Are doar un om bolnav psihic, fără nimic de pierdut, care îşi doreşte haos. Pe aceeaşi idee, The Dark Knight e un film întunecat, ca atmosferă, mult mai întunecat decât te-ai aştepta de la un film făcut după comic books, şi unul din cele mai sumbre filme din câte am avut ocazia să văd.

Apoi actorii: multe nume mari. Christian Bale, Aaron Eckhart, Gary Oldman, Maggie Gyllenhaal, Morgan Freeman, Michael Caine şi chiar Eric Roberts îşi joacă fără cusur personajele, dar pălesc toţi în faţa lui Heath Ledger. Sigur aţi mai citit pe interneţi numai vorbe bune despre el şi rolul lui din acest film, dar o repet şi eu. Joker-ul lui Heath Ledger este portretul perfect al unui om nebun şi malefic. Este mai mult decât o demonstraţie de talent, este mai mult decât un personaj de film. Joker-ul lui Heath Ledger e înfricoşător, la modul cel mai serios. Nu cred că am mai trăit vreodată senzaţia asta de teamă uitându-mă la un film. The Joker a fost rolul pentru care Heath Ledger va rămâne în istoria cinematografiei, pentru care lumea şi-l va aminti ani buni de acum încolo, rolul care l-a adus în vârful muntelui pentru a sfârşi glorios.

Scenariul şi regia, semnate Christopher Nolan, sunt impecabile. Cei familiari cu filmele lui Nolan probabil că sunteţi obişnuiţi cu calitatea lucrărilor acestuia (Memento, The Prestige, Batman Begins, Insomnia), iar cei care încă n-aţi văzut filmele enumerate aţi face bine să le vedeţi.

În concluzie îmi permit să zic că nu îmi vine în minte nici un film pe care să-l pot considera mai bun decât The Dark Knight. The Dark Knight este mai mult decât un blockbuster, mai mult decât un film cu super-eroi, mai mult decât o dramă, mai mult decât un film distopic, mai mult decât un film de acţiune. The Dark Knight e o capodoperă, una din puţinele opere de artă cinematografică a mileniului III, şi aş merge atât de departe încât să spun că The Dark Knight e filmul perfect.

Recomandarea mea: Mergeţi la cinema, faceţi provizii de popcorn şi suc, pentru că filmul are aproape 3 ore, închideţi de tot telefoanele şi urmăriţi-l aşa cum trebuie. Merită fiecare bănuţ, nu are rost să-l vedeţi pe computer (mă rog, care aveţi monitor sau televizor de neam prost şi puneţi mâna pe o variantă HD a filmului, să fiţi voi sănătoşi). Vedeţi-l cu prietena, nevasta, copiii (cei peste 14 ani, cei mai mici nu cred că vor înţelege filmul aşa cum l-a gândit Nolan, şi pe deasupra, se pot înfricoşa), prietenii sau duşmanii.

Şi acum, că tot am scris despre film, how about a magic trick?

(IMDb link)

3 thoughts on “The Dark Knight – Cavalerul Negru

  1. :D Mai cateva zile si ma duc:p Trebuie pregatit cum se cuvine evenimentul. Un amic de-al meu zicea ca Heath este 3 clase peste Jack Nicholson in acelasi rol.

  2. Este, Jokerul lui Jack Nicholson, desi foarte bun, a fost mai lights, putin amuzant, putin mai kid-friendly. Jokerul lui Heath Ledger, in schimb, e pur si simplu psihotic.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.