Across the Universe

Ziceam ieri că mi-ar plăcea să trăiesc într-un film epic. Ei, azi m-am răzgândit. Am hotărât, cel mai tare film în care aş putea trăi ar fi un muzical. Imaginează-ţi o lume în care toată lumea ştie să cânte, toată lumea ştie să danseze, toţi oamenii pe care îi întâlneşti sunt frumoşi, iar coregrafia lor e perfectă.


Ei, asta-i lumea în care vreau eu să trăiesc. Şi n-ai ce zice, oferta e destul de bună: în general nu poţi lua decizii greşite, pentru că înainte de orice decizie îţi vine inspiraţia rapidă pentru un cântec care ori îţi dă un sfat, ori te îmbărbătează şi îţi oferă răspunsul căutat. Dacă chiar ai luat o decizie greşită, se rezolvă repede, pentru că toţi prietenii tăi vor veni la tine şi te vor sfătui în legătură cu paşii următori, totul pe o linie melodică bine lucrată. Iar după ce iei, în sfârşit, decizia bună şi te duci să faci ce ai de făcut, în drumul tău spre maşină, persoana iubită, tren sau budă vor cânta turme întregi de copii, oameni normali de pe stradă, vagabonzi, curve şi peşti. Iar tu vei zâmbi şi cânta împreună cu ei.

Dar unde voiam să ajung? La el, filmul. Anume, Across the Universe. E primul muzical la care am rezistat cap-coadă. E un film minunat, cu actori neunoscuţi (cu excepţia lui Jim Sturgess, pe care-l aştept în 21), dar care fac un spectacol de exepţie. Melodiile care compun filmul sunt 31 la număr, toate de-ale Beatleşilor, şi sunt interpretate [superlativ aici] de distribuţie. Ca apariţii speciale, îi avem pe Bono, Joe Cocker, Eddie Izzard şi Salma Hayek în câte un număr.

Povestea în sine e povestea clasică de dragoste între o ea, tânără şi un el, tânăr, poveste presărată cu lacrimi, certuri şi iertări. Toată traeba se petrece în anii ’60, pe vremea războiului din Vietnam, şi se învârte în jurul protestelor anti-război şi a rock’n’roll-ului. Are happy end. Na, spoiler.

Pe plan vizual, filmul e o bijuterie, mustind de extravaganţă, imaginaţie şi efecte speciale. S-ar putea ca regizoarea (!) să fi fost niţel fumată în momentul producerii filmului. Ceea ce e bine.

Extra:
[audio:1-04 I Want To Hold Your Hand.mp3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.