Am găsit LEACUL pentru CANCER!

La nici două săptămâni după ce am găsit secretul slăbirii (anume să nu-ţi mai încarci telefonul noaptea că-ţi deranjezi chi-ul celulelor de grăsime sau ceva), am găsit tot pe A1.ro leacul pentru cancer. Care, zic ei, sunt bananele trecute, cu coajă neagră.

Să vedem circuitul informaţiei în natură: A1.ro citează Kudika.ro care pun subtitlu mare “BANANELE CU COAJA NEAGRA COMBAT CANCERUL”, care la rândul lor citează un site de pe Hubpages. Unde intervine partea amuzantă pentru că:

  • Hubpages e o platformă dubioasă de blogging unde poate scrie absolut oricine şi (se laudă ei că) poţi fi plătit pentru vizualizări
  • Chiar articolul cu pricina, citat de Kudika, are un update care zice “The study on the TNF in bananas to cure cancer has actually been debunked on the basis that there is no written evidence proving that the study actually took place. […]” (pentru cine nu ştie engleză, zice cam aşa “Studiul referitor la TNF în banane a fost dovedit ca fals, pentru că nu există niciun fel de dovadă scrisă că studiul a avut cu adevărat loc”).
  • Detaliu minor, poate irelevant dar totuşi amuzant: articolul de pe hubpages, citat de două publicaţii mainstream româneşti, e publicat pe 1 aprilie 2014.

banane1

banane2

banane3

Ce vreau eu să zic, de fapt. Nu încerc să demasc Kudika.ro sau A1.ro ca fiind nişte gunoaie de publicaţii ţinute de nişte oameni fără nicio bază jurnalistică pentru oameni săraci cu duhul, creduli, care nu se prea pricep cum se face Internetul. Vreau însă să trag încă un semnal de alarmă pentru cititorii acestor site-uri să nu creadă că tot ce zboară se şi mănâncă. Nu orice scrie pe Internet e automat adevărat, chiar dacă vine de pe site-ul unui post de televiziune. Aşa cum există zugravi buni şi zugravi proşti, cum există bucătari buni sau proşti, aşa există jurnalişti buni sau proşti.

Verificaţi de două ori o informaţie să vedeţi dacă e aberantă sau nu. Învăţaţi să folosiţi Google, căutaţi o a doua sau o a treia sursă de încredere. Nu de alta, dar dacă unele informaţii false sunt relativ inofensive, altele ar putea fi de-a dreptul periculoase. Cum ar fi ca tanti Floare de la etajul şapte să nu-l mai trimită pe bărba-so la radioterapie să-l scape de cancer, pentru că a citit ea la A1.ro că trebuie doar să-l îndoape cu banane stricate şi îl face ea bine?

Şi dacă vedeţi în feed la voi pe cineva că dă share la o aberaţie similară celei de mai sus, lăsaţi-i un link la articolul ăsta al meu. Poate mai ajutăm pe cineva.

4 thoughts on “Am găsit LEACUL pentru CANCER!

  1. Cand eram mai mic , ma prostea un var ca daca mananc partea alba de pe coaja de la portocala o sa fac muschi. Probabil ar trebui sa scriu si eu un articol pe A1.ro

    1. … pai e adevarat. Faci muschi, dar trebuie sa stai foarte mult cu partea pe care vrei mușchii spre nord (daca esti in emisfera nordica).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.