Pleşcăviţa de Bucureşti

Văd la Hoinărică pe Facebook că se deschide în Bucureşti o locaţie în care se va servi pljeskavica – atenţie! – tradiţional românească.

977395_10151458765269296_1043762904_o

Ceea ce e ilar, pentru că oricât de delicioasă ar fi, pljeskavica nu a fost, nu este şi probabil nu va fi niciodată “tradiţional românească”. Pljeskavica e un fel de mâncare sârbesc dintotdeauna, care întâmplător se poate găsi şi în zonele din afara Serbiei populate de sârbi. Cum ar fi Timişoara. Sau sudul Ungariei. Sau Croaţia. Sau nord-vestul Bulgariei. La fel cum gulyás-ul nu e tradiţional românesc, la fel cum shawarma nu e tradiţional românească, la fel cum rahatul din cozonac nu e tradiţional românesc.

Pljeskavica e o chiftea MARE din carne-mix de porc-vită-eventual-miel (nu se serveşte by default la chiflă, ci la farfurie) pe lângă care se recomandă o pâinică proaspăt scoasă din cuptior. La restaurantele sârbeşti din Timişoara se recomandă gurmanska pljeskavica (despre care pot doar să presupun că înseamnă pleşcaviţa gurmandului), care e cea mai bună carne pe care am mâncat-o eu vreodată. Se serveşte cu o garnitură de cartofi şi o pâine proaspătă. Şi, dacă ajungeţi în Timişoara pe la Karadorde sau Yugoslavia, e bine să aveţi încredere în mine şi în Andrei şi să comandaţi un caimac pe lângă. Dacă nu veţi plânge de bucurie, eu mă angajez să-mi comand acelaşi lucru şi să plâng de două ori!

Bucureştenilor, să nu mă înţelegeţi greşit! Nu vă îndemn să nu mâncaţi de acolo. Dimpotrivă, sunt foarte curios cum se face pljeskavica la Bucureşti (sigur nu-i mai bună ca la Novi Sad) şi o să vizitez şi eu stabilimentul cu proxima ocazie. Însă nu vă lăsaţi amăgiţi de falsa promisiune a tradiţiei româneşti: singura legătură a noastră cu pljeskavica e că râvnim la dânsa.

4 thoughts on “Pleşcăviţa de Bucureşti

  1. De mult se stie ca natiunile mici/medii, au vanitati mai mult decat mari. In acest caz, cred ca este si o consistenta doza de prostie, ambalata comercial.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.