Surprize de duminică

A trecut o săptămână în plus faţă de când aş fi vrut să scriu articolul ăsta.

Ştii că te aşteaptă un concert bun atunci când formaţia de pe scenă cântă cel mai recent hit al lor, melodia pe care vor s-o împingă cu forţa în minţile publicului şi fanilor, chiar prima din tot concertul. Aşa, ca şi cum ar vrea să se scape de o povară, putându-se dedica în următoarele două ore fanilor, cântându-le melodiile de care se îndrăgostiseră până atunci, fără să-i deranjeze cu noi propuneri. Pentru astea este timp. Pentru astea există radio.

Vorbesc aici de The Killers, pe care acum o săptămână şi-un-pic i-am văzut pentru a doua oară şi – sper din tot sufletul meu de “muzicofil” “rocker” “comercial” – nu pentru ultima dată. Prima melodie din concertul de la Sziget-ul de anul ăsta a fost Runaways. După ce am scăpat de asta, după ce a ţipat toată lumea, după ce s-a bucurat că a auzit-o, am trecut la chestii mai serioase, gen Somebody Told Me, Smile Like You Mean It, Read My Mind, Human, Spaceman (pe care am auzit-o, în premieră, tot la Sziget, în 2008), Mr. Brightside şi încheind, aşa cum le şade bine, cu All These Things That I’ve Done.

Aş minţi dacă aş zice că a fost cel mai mişto concert la care am fost până acum – titlul ăla încă îl ţine concertul Muse din 2010, însă sigur e în Top 5.

Dar asta nu a fost singura surpriză a zilei. Toată ziua a început cu surpriza numită The Subways, trupă de la care ştiam doar două melodii – una mai mişto ca cealaltă (pe asta din urmă au cântat-o şi în maghiară, vezi linkul dinainte). Au cântat în ungureşte, au zis “köszönuke” în loc de “köszönöm” (adică mulţumesc), au făcut scandal. Şi toate astea la ora 15.

Apoi a venit surpriza numită Paolo Nutini. Ştiam, parcă, o melodie de-a lui, de undeva, de la radio, însă Corina voia musai să-l vadă. M-am gândit eu că-i un băiat care fericeşte fetele din faţa scenei şi cam atât. Am avut pe jumătate dreptate – a umectat fetele, însă nu numai atât. A cântat de-a rupt scena, a fost un veritabil Joe Cocker al anului 2012, şi m-a lovit, personal, în moalele capului cu un cover la o melodie pe care nu credeam c-am s-o aud şi a doua oară live la Sziget. Anume:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=L5br5Y7_DeU

MGMT – Time To Prentend

Iar apoi au fost Mando Diao. Abia îi aşteptam, pentru Gloria şi Dance With Somebody, însă după aceea m-au surprins, neplăcut, când au făcut mişto de Snoop Dogg şi că ce caută el la Sziget, de parcă ei, hipsterii slăbuţi din Suedia, ar fi elita muzicii mondiale, preferinţele tinereilor din secolul 21 mulându-se după rigorile lor. Şi am plecat înainte de a le asculta singurele două melodii pe care le ştie lumea de la ei.

Iar după aceea, după ce am evitat cât am putut de bine LMFAO, a urmat The Killers. Dar parcă despre ei am mai scris.

3 thoughts on “Surprize de duminică

  1. Pe Muse i-am vazut si eu la Sziget in 2010. Sunt fan de multa vreme si am reusit in sfarsit sa-i vad, nu m-au dezamagit deloc.
    In 20 nov vin iar la Budapesta, bineinteles ca mi-am luat deja bilet. Abia astept :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.