Un refresh pentru Timişoara?

Am scris acum ceva vreme despre concursul Pepsi Refresh – concurs pe care l-am urmărit îndeaproape, pentru că dacă e vorba de refresh urban, apoi eu susţin Timişoara până în pânzele albe. A venit vremea să susţin în mod oficial una dintre idei :)

Avem, deci, câteva idei de refresh urban şi pentru Timişoara. Se găsesc aici. Problema, însă, e că foarte multe-s proaste. Nu doar astea din Timişoara, ci în general:

Există o grămadă de idei care, de fapt, sunt cauze lacrimogene pentru copii orfani, câini bagabonţi, spitale bătute de soartă şi bătrâni ramoliţi. Practic, nimic nou sub soare, nimic fezabil (că, să fim serioşi, câte spitale poate renova Gigi din Ferentari cu 20.000 de dolari?), ci doar dorinţa românilor de a mai pune o cauză lacrimogenă pe Internet. Sau poate sunt doar o consecinţă a faptului că nu pricep că banii ăia vor merge pentru realizarea ideii, nu în buzunarul propriu. Ce-i rău, însă, e că “ideile” astea sunt votate en masse, ocupând primele locuri, în timp ce alea chiar mişto sunt pierdute în neant. Vorba Corinei, “ăsta-i sindromul Dansez Pentru Tine”.

Există, apoi, cele cu biciclete, de care sunt sătul până în măduva osului. Nu pentru că m-ar deranja pedalatul – am trei biciclete, fiecare cu număr Verde Pentru Biciclete (unul chiar cu adresa blogului :D ), iar sâmbăta, 23 octombrie, de abia aştept să scot una din ele la Pedalarea de Toamnă – ci pentru că e prea mult. Există organizaţii care se ocupă de lobby pentru piste, rasteluri, legislaţie potrivită şi o fac foarte bine.

Cele care n-au nicio şansă să poată fi puse în practică: unul vrea renovarea gării de nord din Timişoara, de parcă ar fi gara lu’ ta-su şi ar putea intra pe poarta principală cu 20.000 de dolari şi o mână de meşteri şi toată lumea ar sări să zugrăvească-n sincron, ca într-un flash-mob murdar pe frunte. Altul vrea să acopere acoperişurile blocurilor cu spaţii verzi, “ca-n occident”, în condiţiile în care blocurile alea n-au nici izolaţie, şi au deja “spaţii verzi”, cunoscute sub numele popular de “mucegai”. Altul care vrea să pună în centrul Timişoarei litere mari, 3D, cu Timişoara. Oricât aş vrea să fac planking pe Timişoara, oricât de dementă ar fi ideea, nu.

Ce susţin, însă?

Asta: instalarea unui număr de info-chioşcuri şi puncte de acces WiFi gratis în pieţele istorice ale Timişoarei. Poate veţi argumenta că deja există WiFi în Piaţa Unirii şi câteva infopoint-uri. Contra-argumentele le am eu:

– WiFi-urile merg aşa, la mişto
– poate-mi zice şi mie unde anume găsesc un infopoint din ăla, că eu ştiu doar unul la Universitatea de Vest, iar ăla e de uz intern.
– info-kiosk-urile astea noi ar avea design făcut de artişti, nu de ingineri, fiind astfel în armonie cu arhitectura pieţelor în care se află
– info-kiosk-urile astea noi ar fi actualizate în timp real, deci ar fi utile şi localnicilor, prezentând evenimente şi informaţii de interes real.

În plus, proiectul e al echipei Timişoara.ro, din care face parte, mai nou, şi bloggerul timişorean (şi tânăra speranţă locală) Andrei (despre ambele entităţi am scris aici, înainte să se contopească-ntr-una singură). Deci, practic, susţin şi blogosfera locală, gest în ton cu gestul Chinezului de a susţine un blogger la concursul Pepsi. Şefu’, gata, am intrat în legalitate, proiectul e în mod oficial al unui blogger, poţi să ne susţii cu întreaga tastatură. Iar dacă chiar nu te conving, iau asupra mea ideea, să facem să fie bine. :D

Aşadar, rogu-vă aşa: votaţi ideea asta pentru a o aduce în a doua etapă a concursului, cu un pas mai aproape de realizare :)

5 thoughts on “Un refresh pentru Timişoara?

  1. plus ca pe ecranele alea poti sa mai pui si o reclama astfel mai scoti un ban de intretinere.
    parerea mea. eu oricum am votat-o mai de dinainte pentru ca la fel cum zici tu NU exista info-chioscuri si WiFi ai la Mc si la Simigeria Petru sau la terasele gen Emotion sau Square.
    Ala cu Timisoara Hot Spot nu mere…

  2. Eu am auzit un zvon la radio care zicea ca 7 statii RATT vor avea wi-fi. Nu zic ca suna rau, atata ca mai degraba stai pe net intr-un parc decat intr-o statie. Asta daca esti cu laptop-ul. Pentru cei care stau pe wi-fi de pe telefon, e ok, dar un hotspot intr-un parc suna mai practic.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.