Biciclete: trotuar vs. asfalt

Tema am preluat-o de la Sebi în cadrul concursului Bikewalk.

Ca pieton, prefer bicicliştii pe şosea.
Ca şofer, prefer bicicliştii pe trotuar.
Ca biciclist, prefer pe piste de biciclete, dar în Timişoara, în afară de zona centrală, acestea sunt inexistente.

Punându-mă în pielea fiecărei categorii de participant la trafic, din orice parte aş privi problema, parcă dincolo de gard iarba e mai verde. Aşa că, în momentul în care mă văd pus în spatele ghidonului şi nu am la dispoziţie o pistă de biciclete, am de ales: pot alege strada, respectând astfel legea, sau pot pedala (cu grijă, căci sunt, totuşi, un adult responsabil) pe trotuar, deranjând, poate, nişte pietoni şi riscând o amendă.

Decizia finală? Până când voi avea la dispoziţie piste dedicate bicicetelor în tot oraşul (sau măcar pe toate arterele importante), dragi pietoni, vă respect ca şi cum aş fi unul de-al vostru (hehe), dar trebuie să fim conştienţi că oricâte lumini aş avea pe bicicletă, oricât de atent aş fi, oricâte veste, ghiozdane, adidaşi şi pedale reflectorizante aş avea, de bine, de rău, strada nu e a noastră, a bicicliştilor sau a noastră, a pietonilor. E a noastră, a şoferilor. Aşa că aleg viaţa. Ne vedem şi pe trotuar.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=DbGhC47NSmY

Choose life.

Bonus: acum câteva zile bicicleam pe lângă o maşină parcată, al cărei şofer a deschis portiera. Am frâne bune, deci nu s-a întâmplat nimic, doar am tras ambii câte o sperietură soră cu noaptea*, după care şoferul a urlat la mine un “bă boule, n-ai voie cu bicicleta pe aici”. Partea ironică e că eu ştiam că nu am voie, dar el era cu totul parcat pe trotuar…

*da, expresia e “soră cu moartea”, da’ să fim serioşi, nu ne-am speriat chiar aşa tare…

4 thoughts on “Biciclete: trotuar vs. asfalt

  1. chiar, cât mai îi amenda pentru biciclit pe trotuar?
    cu alegerea-s de-acord, oricum e clar mai sigur trotuarul decât șoseaua.
    și pentru bonus, e legală parcarea pe trotuar. nu e de bun simț, dar dacă lasă metru ăla pentru pietoni e legal.

    mno, bicicleală plăcută ;)

  2. Subscriu la motive, ca pieton/sofer/ciclist, cu observatia ca viteza face diferenta intre “a fi degeaba pe sosea” si “a fi in plus pe trotuar”.Cu alte cuvinte daca nu depasesti 10km/h (cam 3m/s, pietonii avand intre 1 si 6 km/h, 0,2-1,6 m/s) e OK sa mergi pe trotuar, mai ales daca ai sub 14 ani sau esti fata/femeie si tremuri de frica soselei. Daca nu mergi mai tare de 14km/h adica ~4m/s mai bine alegi trotuarul. Intre 10 si 14 alegi ori “pista” in cazul in care ea exista, ori faci ca-n bancul cu Alba-ca-zapada, cei 7 pitici si Fat-Frumos.

    Strada e a noastra a tuturor si ideea e sa o folosim astfel incat sa nu ne incurcam unii pe altii. Piste in tot orasul, sau macar pe arterele importante, nu ai sa vezi pana cand 1.vom reusi sa alegem un primar biciclist si/sau 2.PMT va reglementa banda 1 pentru biciclete si transport in comun sau 3.se va asocia cu vreo firma/niste firme si va face atatea parcari incat se vor elibera strazile de “trafic stationar” si in loc se vor marca “banda pentru autobuze si biciclete”. Varianta 2 e cea mai fezabila intr-un orizont mediu de timp.

  3. cred ca pentru cei care alegeti trotuarul, o alegere mai buna este parcul. Sau biclele stationare. cel putin la alea nu exista nici un fel de risc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.