Da bă, i-a cântat lui Ceauşescu; şi ce?

Vă căcaţi pe voi că Păunescu e Marele Porc şi a cântat în strună comuniştilor.

Nu contează! E omul care a strâns mii de oameni pe stadioane şi în case de cultură, oameni pe care i-a hrănit cu artă. A strâns mii de oameni care aproape plângeau de bine ce le era acolo (întrebaţi-vă bătrânii care au fost acolo). Oameni care nu au fost obligaţi să fie acolo, cărora nu le era frică de el. Oameni care erau acolo să cânte, să danseze, să spună şi să asculte poezii.

E omul care, timp de 12 ani, a ţinut în picioare Cenaclul Flacăra, din care s-a născut istoria culturală contemporană românească. De la Tudor Gheorghe la colindele lui Hruşcă (pe care le ascultaţi iarnă de iarnă, nu vă trageţi pe cur), de la Nicu Alifantis la acel Pittiş pe care-l plângeţi de trei ani, toţi au început să existe datorită lui. E un poet. E un om consecvent.

Da, nu v-a plăcut orientarea lui politică. Nici mie. Dar, în numele a ceea ce a fost, dincolo de asta, vă rog eu: nu vă pişaţi pe sicriul lui, nici acum, nici după ce o să îl ocupe. Nu se face.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=j6we2UnWlQk

38 thoughts on “Da bă, i-a cântat lui Ceauşescu; şi ce?

  1. Ceea ce tu numeşti hrănire cu artă era, de fapt, un monopol de stat asupra fenomenului cultural, o revoluţie culturală comunistă. Arta se dădea cu ţârâita, nu înainte de filtrarea corespunzătoare şi de însoţirea ei de o doză adecvată de comunism.

  2. Da baa, ai dreptate. Si Voiculescu e un turnator ordinar dar am inteles ca ofera burse, ca face opere de caritate, e painea lu’ Dzeu! Daca ai ceva rana si-l pui pe ea, se vindeca instant!

  3. Total dezacord si aici. ;-)
    A strans mii de oameni pe stadioane? No shit. Pai aveau alternative “culturale”? Mai bine tac… As avea sa zic vreo 2, 3, 20… :-|
    “Cenaclul Flacăra, din care s-a născut istoria culturală contemporană românească.” =)) Asta-i memorabila.
    Sunt curios despre Vadim ce vei gasi bun de scris cand va fi sa… Alt icoana culturala, nu?
    Fabuloasa postare, oricum.

    Alles gute.

  4. @Paul-Sorin Tița, @Dorian: tin sa vacontrazic TOTAL!!!! sub masca de manifest politic s-au nascut cele mai aprige melodii anti-comuniste. Pentru ca doar asa puteai milita, iar Paunescu i-a lansat pe toti, copilasi!

    Fi-r-ati voi sa fiti de nerecunoscatori care fredonati Andri Popa sau Canarul Galben fara sa stiti unde s-au cantat prima oara!

  5. @Oana – Get some sleep si lasa-ma cu povestile astea, da? Paunescu anti-comunistul. Nu ti-e rusine? Acum pe bune, ma scot din sarite fazele astea.
    Poate fredonezi tu Andri Popa. Eu sigur nu, tocmai pt ca o asociez cu Paunescu, PRM, si tot cacatul din tara asta. Pricepi? Nu. Whatever.

  6. O lungurita cu cacat transforma butoiul cu cel mai bun vin in…cacat, da.
    Dar o lingurita cu vin nu schimba gustul unuia cu cacat.
    Traiasca PRM, Paunescu, Vadim, si alte repere culturale alea acestui maret poport!
    Fuck’em all.

  7. Frumos articolul. M-as fi mirat sa fie acceptat de generatia noua pentru care arta inseamna (strict) rap si hip-hop iar folkul e o aberatie comunista.

  8. @Oana: vorba lui Dorian – nu ți-i rușine? Păunescu, anticomunist? Puțin respect pentru cei împușcați la revoluție te rog. Și nu compara Phoenix cu Păunescu. Cei de la Phoenix au fugit din țară ca să scape de Ceaușescu în timp ce Păunescu mergea cu Nicolae și Elena la vânătoare de mistreți. Mă lași?

  9. @Anonim: vezi că nu toți noi ăștia care scuipăm pe odele comuniste ale lui Păunescu suntem de 15 ani. Unii avem o vârstă, o cultură generală, o identitate dincolo de gloata de pe stradă. Just a thought.

  10. Cypress,Dorian… calmati-va oameni buni! Zici ca v-a prins rabia in online!
    Fiecare intelege ce-l taie capul pentru ca eu nu l-am facut anticomunist, am spus CU TOTUL altceva. Mai cititi o data, cascati-va ochii si mintea inainte sa vaia gura pe dinainte! Respect.

  11. @Ovi: stai calm că nu face nimeni spume, doar n-am scris cu capslock și nici nu respir greu când tastez.
    @Oana: citez – ”(…) cele mai aprige melodii anti-comuniste. Pentru ca doar asa puteai milita, iar Paunescu i-a lansat pe toti (…)”. M-okay. Acum, luând logic ideea ta, Păunescu era sau nu era anticomunist? Nu de alta dar se pare că restul – inclusiv eu – deducem că era. Și acum schemă logică: dacă era, de ce e plină Scânteia și Flacăra de rime în ”-escu” semnate ”Păunescu”? Mnoah. Să te văd cum iesi din asta. :)

  12. @Cypress: ies cu fata curata si cu inima linistita ca stiu sa tolerez si sa invat din greselile altora.
    Pentru ca daca nu era Cenaclul, noi nu am fi avut folk azi, nici mesaje revolutionare subliminale, nici o gramada de artisti, iar in sensul acesta am spus ca i-a lansat pe toti.
    exemplu:
    “Om bun” a lui Aldea http://www.youtube.com/watch?v=RN6EusBFrVQ e o melodie anticomunista (are un mesaj fin pentru urechea ce vrea sa auda si mintea ce vrea sa o inteleaga, castelul, petrecerea, vesnicul drum, intelegi tu dc vrei) Ei, a fost in 1980 cantata la cenaclu, ai link-ul mai sus pentru confirmare.

    N-a fost nimeni anticomuniast pe fata in vremurile alea, baiatule, pentru ca nu aveai cum sa fii! Acum e usor sa fii, din scaunul din fata calculatorului… acum e usor sa injuri bloggerii in timp ce mananci pizza si bei cola. Atunci nu era! Si uneori, ca sa fii liber, nu faci chiar tot ce-ti place. J.J Rousseau o zice cel mai bine, iar el a fost cel mai revolutionar!

  13. Nu vreau sa fiu inteles gresit. NU imi doresc sa moara. Nici el, nici alti oameni. Niciodata.
    Dar urasc sa vad preaslivirile astea in online-ul romanesc. Daca vreau asa ceva citesc Tricolorul sau mai stiu eu ce maculatura jegoasa, sau ma uit la OTV.
    @Anonim – Folkul nu e o aberatie comunista, pt ca nu e romanesc, mersi. Limbile trase pe acorduri de muzica folk in schimb da. Sunt romanesti.

  14. @Oana – Sincer, nu pot sa cred ca exista cineva care sustine ca Paunescu si cenaclul lui au vreo tangenta macar cu anticomunismul.
    De-asta l-a scuipat lumea la “revolutie”, de anticomunist ce era, nu? :-( Hai, mai…

  15. @Oana: uite că mi-a luat Dorian vorba din gura. Folk-ul nu e ceva pur românesc. Iar dacă nu era folk, ar fi fost altceva. În plus, nu vorbi de folk ca despre un curent care a deschis drumul revoluționarilor români, pentru că nu a fost așa. Tu crezi că dacă am avut Phoenix și Nicu Alifantis asta ne făcea rebeli? Am dat și eu din pleată pe Phoenix, pe la concerte, am avut și eu magnetofon și discuri de bachelită aduse pe sub mână din Ungaria și de pe la ruși. Însă – revenind la Păunescu, a-l pune în aceeași oală cu folk-ul românesc al anilor 1980 e înfiorător.
    Grămada aia de artiști folk de care vorbești sunt vreo 10-12 la număr, în cel mai bun caz. Vorbim aici de Pasărea Colibri, Phoenix și… mai cine? Hrușcă? OK – fie și el. Și mai cine? Mnah vezi? Curentul ăla folk de care vorbești era ca inexistent, la fel cum e și acum. Asta pentru că românul asculta populare sau muzică ușoară, la fel cum azi ascultă manele și hip-hop.

    PS: să nu crezi cumva că am o plăcere sadică să te contrazic, că sunt un gel de gică-contra al Internetului. Însă a vorbi despre Păunescu, folk și antirevoluționarism în aceeași fraza e de-a dreptul aberant în ochii mei.

  16. Imi place modul asta de a ignora complet problema. Pot sa incerc si eu?
    “Da bă, a omorat si el niste evrei; si ce? in rest era baiat bun.”
    Ha! Chiar e amuzant!

  17. Hai, noapte buna si sa traiti bine, va ureaza taica-meu, fost membru al Cenaclului si anticomunist, de la care stiu toate povestile pe care vi le-am impartasit in seara asta, in speranta ca veti rezona un pic.

  18. @Btc: mda, cam așa pun unii problema. Și Ciocănarul știa el ce face prin București când spărgea țestele femeilor, dar în rest era un om gospodar.
    @Oana: Noapte bună Oana. Și ca să vezi coincidență, tatăl meu a avut o formație rock pe vremea comunismului (”Magneton” îi spunea iar tatăl meu era la voce și bas). Și ca să vezi chestie, nu cânta despre Partid, Ceaușescu, Calea de Aur. Băi și să vezi altă minune – se poate și fără cântece de genul acela. :)

  19. :))Cat de tare! Tati a cantat, la tobe, intr-o trupa ce se chema “Hyperion”, in Timisoara. Canta si in cadrul Cenaclului, dar nu comunisme. Asta am incercat sa subliniez si eu, Cenaclul nu era doar despre Partid.

    Imi povestea ca aveau o piesa “drumul inspre o stea” (care pentru ei reprezenta liberatatea, visele spre mai mult si mai bine), dar ca sa o poata canta, au trebuit sa declare (cand au fost luati la intrebari) ca e vorba de “steaua rosie”. Se stia clar care erau piesele de la Cenaclu cu altfel de mesaj decat cel comunist.

  20. @dorian ce daca i-a cantat lui Ceasca? Avand in vedere ca Ceasca era un amarat de cizmar ca formare intelectuala, ce capacitate de analiza si sinteza avea el personal in materie de analiza subliminala de text? Pe vremea aia, daca nu erai cu ei erai impotriva lor. Si daca erai impotriva lor, erai muritor de foame, paria social si nu-ti puteai transmite mesajul catre romanul muritor de rand la coada de carne…

    Legat de revolutie, psihologia maselor spune ca un individ poate fi inteligent, dar atunci cand il arunci in gloata, se identifica usor cu multimea. Care multime stim cu totii ce grad de rezistenta scazuta are la manipulare si stim ca IQ-ul maselor se calculeaza cu cota geometrica cu ratie subunitara.

    Ast asa, ca sa vorbim detalii statistice si demonstrate stiintific despre psihologia maselor si motivul pentru care e posibil sa fi fost lasat deoparte Paunescu la revolutie. Cert e ca nimeni nu poate sa puna exact punctul pe i aici pentru ca nimeni nu are cum sa stie absolut toate detaliilesi sa ramaan impartial in acelasi timp. Eu zic doar ca e posibil sa fi fost doar tipul de anticomunist care intamplator era incompatibil cu agenda lui Iliescu si a loviturii lui de stat…

  21. @ex-silentio

    tocmai asta e problema. Fiecare ia ce ii place de la decedat.

    Unii il numesc mare poet, maestru altii se gandesc la omul lingau care si-a scos sotia din inchisoare

  22. culture shock

    odata ce’i mort, nu poti critiza un om. eg: Michael Jackson

    dar

    daca aplicati o gandire logica, orice om e responsabil de faptele lui si de modalitatea in care si’a trait viata. Daca a ajutat si promovat un guvern criminal si dictatorial, pentru asta va fi retinut.

    Nu’i doresc moartea nimanui si linkul de pricina contine mult prost gust si extremism cu galeata – nu ma regasesc in atitudine si mesaj

  23. Eu situ de Paunescu de pe vremea lui Ceausescu, si stiu ca eram obligati la pioneri sa recitam nu stiu ce poezii sau cantece cu versuri de Paunesc in care spunea ce mare si tare este Ceausescu, si cat de desteapta este academiciana Elena. Nu situ ce activitate a a avut benefica pentru cultura, cert este ca a pus umarul alaturi de Iliescu si PSD la distrugerea romaniei.
    Eu il iert, sa il ierte si Dumnezeu, de fapt eu nu am de ce sa il iert pentru ca nu am fost suparat niciodata.

  24. Ești un idiot, noroc că suntem din același oraș și poate ne întâlnim.
    Apropo, mai ești în formația de manele-rock Popa Șapcă?

  25. @paul sorin tita hai, ca s-a trezit si intelectualu’ pulii mele sa emita judecati istorice. vorbe popmpoase si fara fond.

    nu l-am apreciat pe paunescu din punctul de vedere al coloanei vertebrale, dar ca poet nu este de neglijat.

    dincolo de subiectul “paunescu”, mor de greata cand niste coitze roze si fara floci, precum acest tita, se apuca sa povesteasca despre ce a fost acum 30, 40 sau 50 de ani. nu ca ar fi fost bine, insa aveai abia 12 ani pe vremea aceea, ca sa poti emite judecati de valoare pertinente, tztzika!

    et puisque vous parlez francais, cher teton, aleez vous faire chez les Grecs! ;)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.