De ce am început să iubesc IE7

Post tehnic, cu geek words.

Slujba mea, care presupune să codez cu plăcere HTML şi CSS, mă obligă să testez tot ce fac în toate browserele disponibile, ceea ce înseamnă că pe staţia de lucru am instalate Firefox 2 şi 3, Opera, Safari, Internet Explorer 6 şi 7. Folosesc ca browser implicit Fx3, deci codez să-mi iasă treburile bine în el, în primul rând, după care verific şi în restul. Codez conform standardelor W3C, deci în 100% din cazuri am rezultate identice în Firefox, Opera şi Safari. Problema intervine, însă, la Internet Explorer.

IE6 e cel mai prost browser inventat vreodată. Deşi băieţii de la Microsoft au primit o tonă de reclamaţii şi aluzii sexuale orale de la mai toţi designerii ce se respectă, n-au făcut mare lucru cu el, şi a durat mai bine de 5 ani până să scoată, în sfârşit, Internet Explorer 7. IE6 are o problemă, şi anume se pişă contra vântului. Ca să ai un template funcţional identic şi în FF, şi în IE6 trebuie să munceşti X ore pentru codarea completă, validă şi perfectă în toate browserele decente, şi X*3 ore pentru corectarea problemelor de compatibilitate cu IE6. Multă muie.

web design pie chart

În fine, ziceam că am început să iubesc IE7. Ştiţi de ce? Pentru că e bun. Nu e perfect, dar s-a lucrat la el destul de bine şi în 90% din cazuri randează HTML-ul la fel ca browserele bune. Nu l-aş folosi ca browser primar, dar nu îl mai urăsc cu aşa o pasiune cum urăsc IE6. Problema e că IE6 rămâne încă lider de piaţă, chiar la aproape doi ani de la lansarea IE7. Şi asta pentru că vine direct cu sistemul de operare. Dar se duce încet-încet în jos, ceea ce mă bucură foarte tare.

Deci, oameni buni: scăpaţi de IE6! Luaţi Firefox, e gratis, e software liber, e cea mai populară opţiune a utilizatorilor de interneţi, unii ar zice că e cel mai sigur, mai rapid, cel mai personalizabil şi aşa mai departe. Dacă nu vă place, luaţi-vă Opera. E poate mai rapid ca Firefox, e shiny, e gratis, are oameni pasionaţi în spate. Dacă nu vă place nici ăsta, luaţi-vă Safari, de la Apple. Arată ca cel de pe Mac, deci o să faceţi impresie cu laptopul la cafenea în Mall. E rapid, e stabil, randează paginile aşa cum trebuie, deci e o alternativă viabilă.

Şi în cel mai rău caz, dacă sunteţi atât de legaţi sentimental sau profesional de e-ul acela albastru de pe desktop, upgradaţi la IE7. E mult mai bun decât versiunea a 6-a. Serios, faceţi efortul ăsta, o să ajutaţi la crearea unor interneţi mai prietenoşi şi mai buni, iar când IE6 va fi fost dat uitării, vă vor mulţumi milioane de designeri din toată lumea.

Mulţumesc,
un web designer supărat.

3 thoughts on “De ce am început să iubesc IE7

  1. am hinternet hexplorer 7 la firma. e destul de bun in comparatie cu versiunile precedente. dar mai are pana sa ajunga la firefox. probabil geeksii de la microsoft vor sa ne tina pe jar pana la lansarea unui browser ExTREEEEEM, fie vorba intre noi.

  2. Ai dreptate cu IE6. Ma uitam astazi pe paginile de statistici ale blogului meu si am ramas surprins ca aproape 30% din vizitatori folosesc inca IE6.
    Ciudat, daca ne gandim ca IE7 poate fi descarcat acum fara a mai fi nevoie de “enervanta” validare a autenticitati sistemului de operare.

  3. @simplu: gandeste-te la toti oamenii care navigheaza de la servici, care stiu internetul doar ca Yahoo Messenger, Yahoo Mail, Youtube si Miniclip. N-ai cum sa le ceri sa isi updateze softul, cand ei nu stiu sigur nici de unde se schimba wallpaperul. Eu, cel putin, sunt multumit ca doar 16% din cititorii mei mai folosesc IE6 :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.